Чехія підтримає ініціативу Естонії щодо закупівлі озброєнь, аби допомогти Україні

Чехія підтримає ініціативу Естонії щодо закупівлі озброєнь, аби допомогти Україні

Укрінформ
Чехія підтримує пропозицію Естонії щодо спільних замовлень озброєнь і боєприпасів у промисловості через Європейську комісію.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський перед початком зустрічі голів дипломатичних відомств Євросоюзу в Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми підтримуємо всі заходи, які допоможуть Україні в політичному, економічному, гуманітарному, а також у військовому сенсі», - сказав Ліпавський.

Міністр назвав фактом те, що війна триває, «що кінця її не видно», водночас очевидним є і те, що зброї та боєприпасів бракує для того, щоби збільшити їх передачу Україні. Тож Прага вітає способи співпраці, які могли би полегшити ситуацію.

Ліпавський нагадав, що Чехія дуже активно допомагає Україні у всіх форматах і долучається до всіх проєктів.

Читайте також: Чехія виготовлятиме для України системи ППО

Глава чеського МЗС також заявив, що 10-й пакет санкцій не буде основною темою у понеділок і що він не очікує, що його буде ухвалено на сьогоднішній зустрічі. Він також відмовився деталізувати зміст цього пакету, адже сторони досі продовжують його узгоджувати. Водночас він наголосив на необхідності унеможливити обхід обмежувальних заходів, а також заохочувати інші країни долучатися до європейських санкцій.

російську війну дипломат назвав війною принципів і цінностей проти російського імперіалізму. Він також заперечив, що якісь кроки Європи можуть спровокувати розширення війни, рішення поширити війну на інші території може бути ухвалено виключно кремлем.

Читайте також: Мільйон боєприпасів для України: Кулеба закликав ЄС підтримати ініціативу Естонії

«Це буде рішенням росії втягнути когось ще у війну, це не буде наше рішення або наші дії, які спровокували би це. Отже, ми маємо зробити все, щоби зупинити росію і допомогти Україні перемогти в цій війні», - сказав політик.

Як повідомлялося, нещодавно прем’єрка Естонії Кая Каллас запропонувала здійснювати спільні європейські замовлення та закупівлю військових товарів через Єврокомісію, як це робилось із закупками вакцин під час пандемії COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-