Нейтралітет не є варіантом: Німеччина закликала країни дати боєприпаси для «Гепардів»

Нейтралітет не є варіантом: Німеччина закликала країни дати боєприпаси для «Гепардів»

Укрінформ
Німеччина закликає окремі країни не прикриватися нейтральністю, стаючи таким чином на бік російського агресора, а надати важливі для України боєприпаси для зенітних установок "Гепард".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції.

У своєму виступі Бербок прокоментувала проблему з нестачею боєприпасів у Європі, сказавши, що вона пов’язана з тим, що європейці вірили у мир і "ніколи не думали, що буде знову війна на європейській землі". "І тому у нас не було складів з боєприпасами для такої війни, яка йде зараз. Тому що ми думали, що війни у Європі скінчилися", - сказала вона.

Вона повідомила, що наразі Німеччина розвиває потужності для виробництва боєприпасів, передусім, для зенітних установок "Гепард", які були передані раніше Україні. За її словами, перша партія буде зроблена вже до червня-липня цього року.

Втім, поки треба закрити період до початку виробництва боєприпасів у ФРН. "Є кілька країн у світі, які мають ці боєприпаси до "Гепардів". І ми закликаємо їх: будь ласка, допоможіть нам закрити цей час, щоб поки ми не збудуємо нову лінію виробництва, ми могли використовувати ці боєприпаси", - заявила Бербок.

За її словами, у нинішній ситуації не можна прикриватися нейтральністю і не допомагати жертві агресії.

"У випадку, коли видно справедливість та несправедливість, агресора та жертву, нейтралітет не є варіантом. Тому що тоді ви стоїте на стороні агресора. І з таким закликом ми також виступимо до світу наступного тижня: будь ласка, займіть сторону – сторону миру, сторону України та сторону гуманітарного та міжнародного права. І це також передбачає постачання боєприпасів, щоб Україна могла захищати себе", - заявила вона.

Читайте також: Президент Бразилії відмовився постачати боєприпаси Україні

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня 2022 року міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт звернулася з проханням до своєї швейцарської колеги дозволити реекспорт в Україну вироблених у Швейцарії боєприпасів до зенітних установок "Гепард". Останні здебільшого використовуються в Україні для захисту критичної інфраструктури.

Зазначалося, що Німеччина надала Україні початковий пакет боєприпасів кількістю близько 60 тис. одиниць, однак боєприпасів бракує через інтенсивне використання проти російських безпілотників і крилатих ракет.

Втім, Швейцарія, пославшись на свій нейтральний статус, відмовилась надати Україні снаряди для німецьких зенітних установок "Гепард".

Наприкінці січня цього року стало відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц, зокрема, намагався отримати згоду з боку Бразилії щодо постачання боєприпасів для переданих Україні зенітних установок "Гепард".

Втім, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва відхилив прохання Німеччини надіслати Україні боєприпаси до "Гепардів", бо Бразилія "не хоче брати участь у війні, навіть непрямим чином".

Фото: Maurizio Gambarini / dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-