Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29 – Дуда

Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29 – Дуда

Ексклюзив
Укрінформ
Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29, які є на озброєнні польської армії, а у випадку формування широкої авіаційної коаліції Польща, безумовно, приєднається до неї.

Про це в інтерв’ю кореспондентові Укрінформу розповів президент Польщі Анджей Дуда.

Як зазначив польський лідер, якщо без емоцій подивитися на питання надання Україні літаків F-16, то підготовка пілота, який обслуговуватиме літак F-16, є “довготривалим процесом”.

“Підготовка українських пілотів вимагає довгих місяців навчання, щодо цього немає жодних сумнівів”, - підкреслив Дуда.

Натомість, якщо Києву надаватимуться літаки МіГ-29 чи, наприклад, літаки Су, то українські пілоти “готові літати на них практично відразу”.

Читайте також: Кулеба: Немає жодного сумніву, що питання літаків буде вирішене

“Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання”, - наголосив президент РП.

За його словами, у питанні надання Польщею Україні винищувачів F-16 є “проблема”, оскільки їх у Польщі “просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни”. Він нагадав, що зараз у Польщі очікують на літаки F-35 і FA-50, закуплені, відповідно, у США та Південній Кореї.

“Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками”, - резюмував президент Польщі.

Читайте також: Робота над коаліцією з постачання Україні літаків триватиме – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Україна прагне отримати сучасні американські винищувачі F-16 чи F-15 або їхні європейські аналоги – німецькі Tornado чи шведські Gripen – на заміну літакам радянських часів.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак нещодавно заявив, що Польща має лише 48 літаків F-16, усвідомлює свої обмежені можливості щодо їх передачі Україні, але в союзників набагато більший потенціал. Блащак висловив переконання, що переговори з цього приводу, як і у випадку надання Україні ЗРК Patriot й танків Leopard 2, “теж завершаться позитивними рішеннями, тільки треба чинити тиск”.

Повне інтерв’ю з президентом Польщі незабаром читайте на сайті Укрінформу.

Фото: KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-