Росфейк навколо танкістів ЗСУ в Німеччині: Бундесвер і «нацистська символіка»

Росфейк навколо танкістів ЗСУ в Німеччині: Бундесвер і «нацистська символіка»

Фактчек
Укрінформ
У німецькому Командуванні спеціальної підготовки спростували свою причетність до поширеного пропагандистами оголошення 

Російські телеграм-канали поширюють фотографію стенду, на якому зображено нібито оголошення для українських військовослужбовців від Міноборони Німеччини.  

«Шановні стажери з України! У Німеччині за демонстрацію нацистської свастики чи іншої символіки, пов’язаної з фашизмом (наприклад, знаки СС), можна отримати покарання до трьох років позбавлення волі або великий штраф», – йдеться в цьому оголошені.   

Під фото в дописі росіяни запевняють, що така «пам’ятка» вивішена на будівлі Бундесверу (Збройні сили ФРН – ред.) з метою попередження українських представників ЗСУ. В іншому ж телеграм-каналі пропагандисти пишуть, що мова йдеться саме про українських танкістів, які поїхали опановувати німецькі танки.  

Це чергова російська підробка. У дописі йдеться про те, що таке оголошення для українців висить на будівлі Бундесверу. Офіси Міноборони ФРН є у трьох містах. Це – Берлін, Бонн та Потсдам. А як випливає з відкритих джерел, українські танкісти проходять навчання в Школі танкових військ у Мунстері. Таким чином, до найближчої будівлі Бундесверу відстань становить більше 300 кілометрів.  

Крім того, інформацію щодо причетності до даного оголошення в коментарі Укрінформу спростували в Командуванні спеціальної підготовки.  

«Зображене оголошення не було створене Командуванням спеціальної підготовки під керівництвом Бундесверу для підготовки українських солдатів у Німеччині», – прокоментував ситуацію речник Командування спеціальної підготовки Райнер Венінг.  

Створення фейків щодо причетності українських військових до різних ідеологій – один з основних напрямів російської пропагандистської машини. Нещодавно Укрінформ вже спростовував фейк про те, що український тату-салон пропонував набити фашистську символіку клієнтам, де серед ескізів, що зобразили пропагандисти, була емблема полку «Азов». А раніше росіяни вже намагалися видати тату-салон, який знаходиться в рф за український, приписавши йому підтримку нацизму.  

Як повідомляв Укрінформ, українські танкісти приступили 13 лютого до навчання керуванню танками Leopard 2A6.  

Дмитро Бадрак  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-