Росфейк про тату у Львові: За «фашистську» символіку – фотосесія з танком «Леопард»

Росфейк про тату у Львові: За «фашистську» символіку – фотосесія з танком «Леопард»

Фактчек
Укрінформ
Серед «авторських» ескізів вигаданої акції – насамперед символіка полку «Азов»

Російський пропагандистський телеграм-канал, що позиціонує себе як південне бюро «Соловйов LIVE», поширив відео, на якому демонструються акційні флаєра від нібито львівського тату-салону «СлідTattoo». Пропагандисти пропонують клієнтам салону набити патріотичні авторські ескізи та як бонус отримати подарунковий сертифікат на фотосесію з танком «Леопард». Нижче можна побачити самі ескізи. В тому числі й емблему полку «Азов». У дописі під відео, автори z-каналу написали, що тату з такими ескізами міститимуть фашистську символіку.

Допис є черговим фейком. По-перше, будь-яка інформація про таку акцію відсутня в соціальних мережах тату-салону та на офіційному сайті. Крім того, представники тату-салону в коментарі Укрінформу повідомили, що взагалі вперше чують про акцію та офіційно спростували цей фейк у себе на сторінці в Instagram.

До того ж, пропагандисти використали емблему полку «Азов», яка не має нічого спільного з фашизмом. Як відомо з відкритих джерел, засновник та перший командир полку «Азов» Андрій Білецький запевнив, що при виборі емблеми представники керувалися виключно її українським змістом. Крім того, він наголошував, що в ній немає посилань на середньовічну німецьку геральдику, а тим паче на символіку націонал-соціалістичної Німеччини.

Це не вперше, росіяни намагаються наголосити на наявності фашизму або нацизму в Україні, створюючи фейки навколо тату-індустрії. Раніше Укрінформ вже спростував фейк про те, що в українському тату-салоні зводили татуювання з нацистською символікою вдвоє дешевше. Тоді виявилося, що пропагандисти сфабрикували фото російського тату-салону та видали його за український.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-