Вогневі групи і тиха робота марксменів

Вогневі групи і тиха робота марксменів

Репортаж
Укрінформ
Піхотний снайпер, або марксмен, працює по ворожих цілях на відстані до 800 метрів

У підрозділах ЗСУ працюють марксмени – фахівці з точної стрільби. Разом із вогневими групами вони проходять тренування і готуються до бою.

Піхотний снайпер, або марксмен, працює по ворожих цілях, що можуть бути на відстані до 800 метрів. Він має ліквідувати ціль, яка загрожує підрозділу, але є недосяжною, наприклад, для піхотинців.

Як тренуються фахівці з точної стрільби, а також інші підрозділи однієї з бригад територіальної оборони, що нищать ворога на Запорізькому напрямку, бачили кореспонденти Укрінформу.

СЕКРЕТНІ БІЙЦІ

На стовпчику термометра - мінус 9, але на сайті гідрометцентру зазначено "відчувається, як мінус 14". І справді, не встигли ми вийти з машини, як задубіли пальці рук, а з очей потекли "морозні" сльози. На полігоні, де проходять тренування українські військові, сильний вітер, на землі - тонкий шар снігу. З одного боку полігону піхотинці відпрацьовують вправи із зачистки ворожих окопів, з іншого - чуємо стрілкотню, то працюють кулеметники, гранатометники та марксмени.

Останні - мовчазні, ні про яке спілкування з журналістами навіть мови бути не може.

"Наша робота має бути тихою", - буркнув сердито один із чоловіків, умощуючись на дерев'яний піддон та щільно вкриваючись маскувальною сіткою.

На полігоні - це умовна позиція снайпера, або марксмена. Ось так лежати, не ворухнувшись, вони можуть кілька годин поспіль. Потім, роблять один єдиний постріл і швидко мають забратися геть із позицій. Якщо пощастить, то через деякий час, вони зможуть повернутись на "робоче місце".

Умовляємо сказати бодай кілька слів про тренування секретних бійців одного з інструкторів. Військовий на позивний "Єгорка" погоджується, хоча й не відразу. Вдягає балаклаву, бо сам є одним зі снайперів.

"Щодо снайперів, то ми готуємо більше марксменів. За методикою і стандартами НАТО. Це ті люди, які здійснюють високоточний постріл на відстані до 800 метрів", - каже він.

Військовий пояснює, що снайпери (та інші стрільці) мають досконало знати свою зброю, мають бути "пристріляними".

"Це для них важливо, щоб будь-яким чином зробити точний і влучний постріл", - пояснює інструктор.

На озброєнні марксменів є «Ремінгтони», рушниці «Чезети».

"У кожної зброї ж свої переваги. Імпортні аналоги дуже добре працюють на відстані до тисячі метрів", - додав військовий.

Піхотні снайпери, або ж марксмени, з'явилися в ЗСУ з 2018 року. Вони працюють у складі свого підрозділу. Україна перейняла досвід у підготовці таких бійців у американських і канадських колег.

ДІЯТИ «НА АВТОМАТІ»

Буквально за кілька метрів від "секретних" бійців відпрацьовують дії кулеметники та гранатометники.

38-річний військовий (позивний "Вепр") нині освоює станковий американський гранатомет Мк19. Його прицільна дальність 1500 метрів, максимальна - 2200 метрів. Хлопець каже, що ворожі цілі виявляють і корегують вогонь за допомогою дронів.

"Мк19 - дуже хороша річ. Я працював з іншим типом озброєння до цього, а тепер освоюю цей гранатомет. Він тихий, надійний, але є певні вимоги - своєчасний догляд, щоб добре працював", - розповідає військовий.

Під час тренувань гранатометні розрахунки "накривають" квадрати, де перебуває умовний противник. Працюють над точністю ураження.

Також військові вчаться працювати з американським кулеметом М240 бельгійського виробництва. 29-річний Максим зізнається, що в бойових умовах саме цю зброю ще не випробовував. Проте на полігоні вчиться вправно нею володіти.

"Тяжко, погодні умови трошки ускладнюють, але справляємось. У кожного є свої завдання: прикриваємо хлопців, атакуємо", - говорить він.

Максим
Максим

Максим родом із Нікополя, у лавах Збройних сил з 2017 року, спочатку був на контрактній службі. На полігоні військові годинами відпрацьовують різні "сценарії".

"Із підрозділами нашої бригади ми проводимо заняття з підготовки особового складу до дій у різних умовах. Ми розробили вправи із зачистки окопів, готуємо снайперів, готуємо хлопців. Також ми проводимо заняття з зачистки будівель, населених пунктів. Чим більше приділяється уваги підготовці на полігоні, тим більше впевненості в особового складу під час виконання бойових завдань на передку", - каже заступник командира однієї з окремих територіальних бригад Всеволод (позивний "Сова").

Сова
"Сова"

Він пояснює, що в бригаді були хлопці, які взагалі ніколи зборї в руках не тримали, але їх підготували - і нині вони більш впевнено себе почувають, володіють зброєю.

"Хочемо довести все до автоматизму, аби під час справжнього бою вони не задумувались, а діяли", - пояснює "Сова".

Питаємо військового про можливий наступ окупантів, про який постійно пишуть російські пропагандисти.

"Хай приходять, ми готові", - без якоїсь ноти сумніву відкарбував він кожне слово.

БОЙОВИЙ ДУХ І КОЗАЦЬКИЙ ОСЕЛЕДЕЦЬ

Повертаємося до тієї частини полігона, де вчаться зачищати ворожі окопи.

Бійці рухаються в шаховому порядку. За легендою навчань, коли група бачить загрозу, має зупинитись, доповісти командирові, а той вже має проаналізувати ситуацію і прийняти рішення. І на все це відводиться мінімум часу. Потім хлопці мають почати штурмувати окопи.

"Коли група зайшла в окоп, вона починає зачищати кожен кут, без поспіху, бо противник може бути будь-де. Після зачистки окопів треба також і відходити правильно. Якщо є поранений, то треба грамотно діяти", - пояснює інструктор із позивним "Койот".

Койот
"Койот"

Хлопець родом з Одеси, тривалий час жив у Дніпрі. З 2015 року був в АТО, проходив службу в 93-й механізованій бригаді. Каже, що зараз дуже змінилася тактика ведення війни. Мовляв, за часів АТО (ООС) була окопна війна, а зараз ворог змінює свої дії.

"Ми навчалися з натівцями кілька років. Якщо не буде тренувань, то на полі бою буде багато втрат. Чим більше тренувань, тим відточеніші наші дії, тим більше перемог", - упевнений співрозмовник.

Вчиться вправно бити окупанта і 30-річний Максим. До початку повномасштабного вторгнення працював будівельником за кордоном, але повернувся і пішов добровольцем, аби захистити свою родину і країну.

В одній бойовій лінії з ним під час тренувань і вже досвідчений боєць із Зеленодольська на псевдо "Вогонь".

"Вогонь"

Він не дуже підбирає слова, коли мова заходить про російських військових. Якби його цитувати, то було б суцільне "запікування".

Він з лютого минулого року, з перших днів повномасштабної війни пішов до війська добровольцем. Раніше, у 2014 році, служив за контрактом, ветеран АТО.

"Я бачив, як тоді воювали. Був в Іловайському котлі. Зараз тактику мають іншу. Плюс - вагнерівці додалися. Але з нами нині працює команда досвідчених інструкторів, які ще вчора були на бойових діях і знають, як ті орки воюють, тож і нас вчать проти них воювати", - каже чоловік.

Йому 47 років, він не приховує, що через морозну погоду йому досить тяжко, але впевнений: у бою буде легше, бо там кожен намагається вижити.

"Вогонь" має оселедець - як у козаків. Питаю, чи то просто зачіска, чи має таки відношення до козацтва?

Виявляється, що його дід і прадід були із запорозьких козаків. Мати оселедець чоловік, ну, дуже захотів, коли повернувся з АТО, і з 2015 року носить його.

Інструктори кажуть, що тренують усіх: для новачків є одна програма, для тих, хто має досвід, - інша. Готувати професійних військових їм допомагають іноземні колеги. Додають, що наші військові мають успіхи, бо дуже вмотивовані, адже стоять на захисті своєї землі.

Ольга Кудря

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-