кремль хоче відправляти своїх «миротворців» на війну в Україну - Генштаб ЗСУ

кремль хоче відправляти своїх «миротворців» на війну в Україну - Генштаб ЗСУ

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство оборони рф подало до державної думи законопроєкт, що розширює категорії військовослужбовців, які мають можливість добровільно брати участь у миротворчих місіях. Даний законопроєкт має набути чинності з серпня минулого року (ретроактивно) і дозволить замінити строковиками фахових військових, яких у подальшому залучатимуть для війни в Україні.

Про це Укрінформу розповіли в Генштабі ЗСУ.

Цим законопроєктом пропонується внести зміни до федерального закону № 93 “Про порядок надання російською федерацією військового та цивільного персоналу для участі у діяльності з підтримки або відновлення міжнародного миру та безпеки”. Зокрема, відповідно до статті 8 згаданого закону “у миротворчій місії на добровільній основі можуть брати участь лише військові, які проходять службу за контрактом. При цьому вони мають пройти попередню спеціальну підготовку”. Натомість російське міноборони пропонує внести зміни, згідно з якими “військовий персонал, який спрямовується для участі у миротворчі місії, може комплектуватися на добровільній основі військовослужбовцями, які пройшли попередню спеціальну підготовку”.

Таким чином, зауважили в Генштабі ЗСУ, до складу російських миротворчих місій будуть залучатися всі військовослужбовці, у тому числі ті, які проходять строкову військову службу.

Читайте також: На війні в Україні загинули більш як 20 російських генералів – розвідка Японії

На сьогодні російська федерація бере участь у двох миротворчих місіях – у самопроголошеній Придністровській Молдавській Республіці та на території Нагірного Карабаху. Під час участі підрозділів зс рф у миротворчих операціях та інших конфліктах станом на 2015 рік загинуло близько 1500 військовослужбовців, серед яких: в миротворчій операції у самопроголошеній Придністровській Молдавській Республіці – від 364 до 913 російських військовослужбовців; у миротворчій операції в Югославії – 12; в грузино-осетинському конфлікті – 46; під час загострення ситуації у Таджикистані – 302; в грузино-абхазькому конфлікті – понад 70 і в так званій військовій операції “Примус Грузії до миру” – 60 російських військових.

У Генштабі також нагадали, що з метою приховування реальних даних про загибель російських військових президентом рф володимиром путіним підписано указ, згідно з яким дані стосовно втрат рф у воєнний та мирний час, у тому числі під час ведення спеціальних операцій, вважаються таємною інформацією.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2020 року росія відправила в Нагірний Карабах миротворців, які раніше брали участь у спробі анексії Криму і в бойових діях на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-