У Генштабі розповіли про іноземні комплектуючі, знайдені у трофейній техніці рф

У Генштабі розповіли про іноземні комплектуючі, знайдені у трофейній техніці рф

Укрінформ
Сьогодні кремль цілеспрямовано порушує міжнародне гуманітарне право в частині використання артилерійського озброєння, застосовуючи для його виробництва імпортовані комплектуючі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу заявив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ Андрій Рудик.

“Сьогодні кремль не просто цілеспрямовано порушує міжнародне гуманітарне право в частині використання артилерійського озброєння, а й показово цим хизується. Варто нагадати, що росія взяла на себе зобов’язання в рамках Конвенції про конкретні види звичайної зброї (1980 року) в частині Протоколу ІІІ про заборону або обмеження використання запалювальної зброї. Однак російська артилерія продовжує «поливати» українські міста та позиції наших воїнів фосфорними боєприпасами та запалювальними снарядами”, - зазначив Рудин. Він додав, що це пряме порушення ч. 1 та ч. 4 ст. 2 Протоколу ІІІ.

Читайте також: Розвідка має інформацію про стан оборонно-промислового комплексу росії

Представник Генштабу також зазначив, що всупереч численним прогнозам щодо домінування повітряної складової в конфліктах майбутнього, артилерія продовжує залишатися якщо не вирішальним, то основним фактором у веденні бойових дій. За словами Рудика, щоденна кількість артилерійських ударів різної інтенсивності по території України може сягати 100 і більше випадків.

Він підкреслив, що якби не іноземні комплектуючі у складі електронного начиння артилерії та ракетної техніки, російські війська навряд могли б здійснювати настільки широкомасштабні терористичні акти проти цивільного населення України.

“Практично вся складна електроніка на службі в російських артилеристів – імпортна. Як показали наші дослідження, російський ВПК не здатен виготовити щось складніше від резисторів, транзисторних матриць та резонаторів”, - наголосив Рудик.

Під час брифінгу журналістам військові продемонстрували приклади важливих іноземних компонентів в електроніці РСЗВ «Торнадо-Г». Зокрема, в трофейному зразку бортової електронно-обчислювальної машини «Багет-83», що застосовується у складі автоматизованої системи управління наведенням та вогнем РСЗВ «Торнадо-Г», є мікросхеми виробництва США та Швейцарії. У блоку електронному 14Ц821С, що входить до складу супутникової навігаційної системи, взагалі немає нічого російського – всі складові американського, південнокорейського та швейцарського походження. Завдяки таким маленьким платам та схемам російський артилерист чітко скеровує смертоносні снаряди не лише проти українських військових та техніки, а й проти цивільних об’єктів та людей, підкреслив Руденко. Ці та інші приклади трофейного озброєння та техніки засвідчують тотальну залежність російського ВПК від іноземних комплектуючих.

Водночас Рудик зауважив, що наявність такого широкого розмаїття іноземних компонентів у російській електроніці не означає неефективність санкційної політики західних партнерів та України проти рф. Навпаки, якби не суттєві економічні обмеження, запроваджені проти російського режиму, Україні довелося б зіткнутися із значно більшою кількістю «сюрпризів» від країни-терориста. Наразі росія й далі продовжує отримувати важливі для забезпечення перманентного терористичного акту проти України мікросхеми, чіпи, перетворювачі та інші високотехнологічні вироби, наголосив Рудик. За його словами, найбільш вірогідно, що це здійснюється завдяки імпорту товарів подвійного призначення, через треті країни або шляхом контрабанди.

Читайте також: Попри санкції росія торік збільшила імпорт чипів - ЗМІ

На думку представника Генштабу, для протидії ворогу вкрай важливо якщо не унеможливити, то хоча б нівелювати використання певних каналів постачання.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 9 лютого 2023 року ліквідували близько 135 тисяч 10 російських загарбників, при цьому за минулу добу — 910 осіб.

Також оборонці України знищили 3255 (+2) ворожих танків, 6468 (+10) бойових броньованих машин, 2244 (+8) артилерійських систем, 463 (+2) реактивних систем залпового вогню, 232 (+4) засоби протиповітряної оборони, 295 (+0) літаків, 285 (+0) гелікоптерів, 1967 (+6) БПЛА оперативно-тактичного рівня, 796 (+0) крилатих ракет, 18 (+0) кораблів /катерів, 5121 (+9) одиниць автомобільної техніки та автоцистерн та 211 (+0) спеціальної техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-