Польща передаватиме літаки Україні лише в межах НАТО і не буде серед перших – Моравецький

Польща передаватиме літаки Україні лише в межах НАТО і не буде серед перших – Моравецький

Укрінформ
Польща передаватиме Україні винищувачі лише в межах НАТО, і вона не буде серед перших країн, які це зроблять.

Про це на брифінгу для ЗМІ у Брюсселі перед початком саміту Євроради заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

"Наша позиція чітка: ми можемо діяти лише в межах цілого НАТО. Якщо таке рішення буде прийнято, то ми не будемо першими, хто надасть винищувачі", – підкреслив польський прем’єр.

Він додав, що Польща, "безумовно, відповість на це позитивно, але за умови, що ті, хто має цих винищувачів найбільше, і мають найсучасніші винищувачі, зможуть їх передати Україні".

Моравецький наголосив, що це "єдина можлива формула для Польщі". Він додав, що у питанні передачі Україні літаків Польща "не буде у першому ряді, оскільки має ще недостатню кількість винищувачів". Зокрема, це і було причиною замовлення у США літаків F-35.

Польський прем’єр наголосив, що безпека Польщі є на першому місці, і влада країни не може послабити безпеку РП.

Раніше заступник міністра національної оборони Польщі Войцєх Скуркевич заявив, що надання Польщею Україні бойових літаків F-16 чи МіГ-29 можливе лише в межах НАТО чи вужчої коаліції, але наразі це питання не обговорюється. 

Читайте також: Зеленський на зустрічі з Шольцом і Макроном переконував надати Україні винищувачі - Bild

Як повідомлялося, міністр оборони Олексій Резніков нещодавно сказав, що партнери нададуть Україні бойові літаки. Він зауважив, що партнери України постійно чують про потребу в літаках, оскільки це також частина протиповітряної оборони. За його словами, Україна може отримати як F-16, так і інші літаки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-