Великий обмін полоненими: у ГУР кажуть, що стан здоров’я бійців незадовільний

Великий обмін полоненими: у ГУР кажуть, що стан здоров’я бійців незадовільний

Укрінформ
Серед звільнених сьогодні з полону є боєць, якого вважали зниклими безвісти. Загалом, стан здоров'я наших захисників є незадовільним.

Про це розповів виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ України Ігор Клименко на доповіді представників Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими щодо чергового успішного звільнення з російського полону, під час якого вдалося повернути 116 військовослужбовців, передає Укрінформ із посилання на сайт Президента.

Серед звільнених є представник Нацгвардії, якого раніше вважали зниклим безвісти.

«Діяльність Координаційного штабу заслуговує того, щоб громадяни України знали про неї. Щоб розуміли, що ми кожного пам’ятаємо, і поки ми не встановимо місцеперебування всіх і не повернемо їх на батьківщину, до рідних, ми не зупинимося у своїй роботі», – зазначив Клименко.

Своєю чергою керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак заявив, що Президент України Володимир Зеленський знає про кожного звільненого з полону захисника України  та наголошує, що кожен з них має відчувати вдячність  держави.

Читайте також: СБУ показала ексклюзивні кадри зустрічі з полону 116 українських захисників

«Президент України знає ім’я кожного звільненого. Вчора пан Буданов доповідав. І ми говорили про кожну людину, яка сьогодні мала повернутися з полону», – сказав Єрмак.

За його словами, підготовка цього обміну тривала понад місяць. Над ним працювала велика команда, зокрема Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, представники всіх відомств, а також Офісу Президента України під безпосереднім контролем глави держави.

«Як неодноразово наголошував президент, дуже важливо, щоб люди отримали першу медичну допомогу, щоб були проведені всі необхідні обстеження, за потреби – поставлені діагнози. Держава має можливості, щоб надати необхідну підтримку й допомогу. Безумовно, треба забезпечити зустріч воїнів із рідними. І потім, у разі необхідності, розв'язувати питання виїзду на лікування за кордон. Щоб кожен наш захисник відчував, що він воював за державу, він віддавав своє здоров’я, ризикував життям, і держава йому вдячна, вона опікується ним і веде по життю. Бо він є тією людиною, завдяки якій існує Україна», – сказав Єрмак.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, голова Координаційного штабу Кирило Буданов зазначив, що це був доволі вдалий і великий обмін. «Я всіх вітаю з такою подією. Це стало можливим завдяки спільній роботі абсолютно всіх органів, залучених до діяльності Координаційного штабу», – додав він.

Читайте також: Україна повернула з російського полону ще 116 захисників

Як доповів заступник начальника ГУР Дмитро Усов, серед звільнених – 87 воїнів Збройних Сил України, зокрема двоє – з Військово-Морських сил, двоє – із ССО, восьмеро – з ТрО. Також додому повернулися 19 представників органів системи МВС, зокрема семеро військовослужбовців Нацгвардії, шестеро представників Національної поліції, п’ятеро бійців Держприкордонслужби, один представник ДСНС.

«Над цим обміном представників системи МВС ми працювали ще разом з Денисом Монастирським, і нам вдалося повернути тих працівників, якими він опікувався», – повідомив  Усов.

Єрмак відзначив великий особистий внесок у процес підготовки обмінів полоненими міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який нещодавно загинув унаслідок катастрофи гелікоптера в Броварах.

Заступник начальника ГУР Усов, своєю чергою, зауважив, що стан здоров’я звільнених із російського полону бійців незадовільний. Зараз усі вони перебувають у лікарні й отримують першу медичну допомогу. Попереду на них чекає лікування та реабілітація.

Читайте також: У Координаційному штабі нагадали, що Україна не оприлюднює списків полонених

Керівник Офісу Президента  висловив жаль у зв’язку з бездіяльністю Міжнародного комітету Червоного Хреста, який не забезпечує дотримання прав людини, зокрема українців, які перебувають у полоні. «Тому настав час для створення нової організації зі штаб-квартирою в Києві, яка справді опікувалася б людьми, які перебувають у полоні», – наголосив Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, 4 лютого Україна здійснила черговий обмін з росією військовополоненими, додому повернулися 116 захисників.

Основне фото: Андрій Єрмак, Телеграм

Фото по тексту: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-