Іспанія підтвердила наміри надіслати Україні Leopard 2

Іспанія підтвердила наміри надіслати Україні Leopard 2

Укрінформ
Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила у середу, що Мадрид відкритий для надання Україні танків Leopard 2 німецького виробництва, після того, як Німеччина погодилася відправити танки.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

За її словами, уряд Іспанії діятиме в координації зі своїми західними союзниками, щоб допомогти Україні захиститися від російського вторгнення.

«Іспанія готова в рамках цієї координації працювати з нашими союзниками, щоб зробити все необхідне, включаючи відправку Leopard 2, навчання з використання цих Leopard 2, а також допомогу в їх обслуговуванні та утриманні», - заявила Роблес.

За словами дослідника з питань безпеки і оборони з аналітичного центру Elcano Фелікса Артеаги, Іспанія має 108 танків 2A4. Це стара стандартна модель для багатьох європейських країн, і українські танкісти можуть проходити на них стандартну підготовку.

Він зазначив, що близько половини іспанських танків знаходяться в північноафриканських анклавах Сеута і Мелілья, а 53 танки законсервовані на військовій базі в Сарагосі і потребують переобладнання.

Читайте також: Резніков – про танки: Коаліція з Leopard запрацювала, далі буде більше

Обізнане в цьому питанні джерело повідомило, що Іспанія вже оцінила потребу в капітальному ремонті, що Німеччина і Україна погодилися з вартістю, яка буде сплачена зі спеціального фонду, і що танки можуть бути приведені в бойову готовність протягом двох місяців.

Деякі з них перебувають у гіршому стані, ніж інші, оскільки були використані на запчастини, додало джерело.

Як наголошується, наприкінці 2022 року Іспанія доставила найбільший на сьогодні пакет оборонних матеріалів для України, надіславши до логістичного центру в Польщі важке озброєння, боєприпаси великої дальності і протитанкові боєприпаси.

Іспанія надіслала чотири зенітно-ракетні комплекси HAWK американського виробництва і взяла на себе зобов'язання надіслати ще два. Країна також надає медичну допомогу пораненим українським солдатам і проводить навчання з протиповітряної оборони на своїй авіабазі в Толедо.

Читайте також: Моравецький: Рішення Берліна щодо танків для України допоможе зупинити росію

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц заявив у середу під час засідання уряду, що Німеччина збільшуватиме військову підтримку України. Як перший крок Німеччина надасть 14 танків Leopard 2 A6 зі складів Бундесверу. Інші європейські партнери також передадуть машини Leopard 2. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у кулуарах Бундестагу після засідання оборонного комітету заявив, що танки Leopard 2 з Німеччини можуть бути доправлені в Україну приблизно за три місяці.

Фото: Bundeswehr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-