Новий президент ПАРЄ у першій промові закликав росію припинити війну в Україні

Новий президент ПАРЄ у першій промові закликав росію припинити війну в Україні

Укрінформ
Новообраний президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс заявив, що росія перейшла "червоні лінії", коли вторглася на українську територію, та закликав її до якнайшвидшого припинення війни.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Кокс заявив у своїй першій промові після обрання у понеділок на відкритті зимової сесії ПАРЄ у Страсбургу.

"Тема війни (росії проти України – ред.) домінувала і продовжуватиме домінувати в нашому порядку денному та діяльності – так само, як вона домінує кожного дня для кожного громадянина України. Поки ми говоримо, український народ продовжує страждати і гинути у цій війні, яка ніколи не повинна була розпочатися і повинна закінчитися якнайшвидше", - заявив президент ПАРЄ.

Після вшанування жертв, спричинених російською агресією хвилиною мовчання, він наголосив, що ця російська війна ніколи не повинна стати "нормальністю". "І ми ніколи не повинні відволікати нашу увагу від неї", - додав Кокс.

Він також нагадав, що Рада Європи та її Парламентська Асамблея вжили "безпрецедентні" кроки, реагуючи на російське вторгнення.

Читайте також: ПАРЄ розгляне чотири важливі для України резолюції

"Минулого року ми стикнулися з початком розв’язаної росією агресивної війни проти нашої країни-учасниці України. І ми спільно вжили безпрецедентних кроків. Через день після вторгнення ми призупинили членство рф в Раді Європи, а через три тижні ми вигнали росію з цієї організації через грубі порушення нашого статуту, який зобов’язує нас усіх зберігати мир та безпеку в Європі. Перетнувши кордони України, росія також перейшла наші "червоні лінії", - заявив він.

Кокс вказав на те, що наприкінці квітня минулого року ПАРЄ схвалила пропозицію про створення спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії росії, і з того часу підтримка цієї пропозиції ПАРЄ лише зростає серед країн-учасниць та інших міжнародних організацій.

Він запевнив, що війна рф проти України лишатиметься на порядку денному ПАРЄ, "допоки не буде досягнутий мир".

Читайте також: У ПАРЄ пройдуть слухання щодо механізмів компенсації Україні збитків від російської агресії

Як відомо, зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи проходитиме у Страсбурзі з 23 по 27 січня 2023 року. Під час відкриття сесії у понеділок було затверджено її порядок денний та обрано нового президента, яким став депутат з Нідерландів Тіні Кокс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-