Буданов відкидає версію, що убитий Денис Кірєєв міг працювати на росію

Буданов відкидає версію, що убитий Денис Кірєєв міг працювати на росію

Укрінформ
Працівники Служби безпеки України вбили Дениса Кірєєва, який брав участь у перших українсько-російських переговорах, в службовій автівці, а тіло викинули на вулицю. 

Про це керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив в інтерв‘ю виданню "Радіо Свобода", повідомляє Укрінформ. 

Буданов розповів, що Кірєєв поїхав у СБУ, бо його туди викликали. "Приблизно за 200 метрів до центральної будівлі СБУ виїхав бус, тобто просто вирвався на зустрічну, вибігли співробітники "Альфи" з криками "Це СБУ!", вийшли оперативники, вони сказали, що вони з СБУ. Це проводили затримання в такій формі. Кірєєв сказав усім зупинитися. Потім його пересадили в мікроавтобус, який поїхав не в цю центральну будівлю, а за кілька кварталів. Потім сталося те, що сталося... І його тіло випало з цього мікроавтобуса. Ось факти. Чому вони не поїхали у будівлю СБУ? На це питання нехай відповідає слідство", – зазначив Буданов.

Він також заявив, що Кірєєв був убитий в автівці СБУ. За словами Буданова, цей факт зафіксовано, він є в матеріалах розслідування. "Те, що його вбили в цій автівці співробітники – це факт", – наголосив керівник Головного управління розвідки Міноборони.

Читайте також: В ОП відреагували на статтю Медведчука: Він – абсолютне та порожнє минуле

Буданов відмовився коментувати інші деталі вбивства, зауваживши, що справу веде Державне бюро розслідувань.

Водночас він повідомив, що говорив про цей інцидент із колишнім керівником Службм безпеки України Іваном Бакановим. Буданов зазначив, що це була його остання розмова з Бакановим, під час якої тодішній очільник СБУ "не зміг нічого до пуття пояснити".

Він також розповів, що Кірєєв був штатним співробітником ГУР МО і "однозначно не був російським шпигуном". 

Як повідомлялося, 28 лютого 2022 року Денис Кірєєв брав участь як переговорник від України на зустрічі у білорусі. Перед наступним раундом переговорів він був застрелений у Києві.

У Головному управлінні розвідки Міноборони в березні 2022 року заявили, що троє співробітників ГУР загинули під час виконання спеціальних завдань. Це – Олексій Доля, Валерій Чибінєєв, Денис Кірєєв. "Вони загинули, захищаючи Україну, а їхній чин наблизив державу до перемоги", – зазначили тоді у ГУР.

Читайте також: Суд дозволив арештувати Януковича у справі про розстріл мітингувальників на Майдані

18 січня цього року The Wall Street Journal опублікувало матеріал, у якому йдеться, що українській розвідці заздалегідь стало відомо про плани росії захопити Київ, висадивши десант на аеродромі в Гостомелі, завдяки фінансисту Денису Кірєєву, якого згодом нібито застрелили співробітники контрозвідки Служби безпеки України в центрі Києва.

Видання розповідає історію життя Дениса Кірєєва, зокрема про роботу з проросійськими політиками та посади, які він обіймав за часів президентства віктора януковича, про зв’язки з російськими військовими та урядовцями.

З посиланням на очільника ГУР Кирила Буданова видання пише, що Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла українським силам успішно захистити столицю у лютому 2022 року.

Зазначається також, що Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Кірєєва посмертно медаллю за "особливі заслуги у захисті державного суверенітету та безпеки держави". Кірєєва поховали як героя поруч із першим міністром закордонних справ України.

Читайте також: росіяни призначили очільника СБУ часів Януковича главою окупаційної «спецслужби» Херсонщини - ЗМІ

Державне бюро розслідувань повідомило Укрінформу, що провело дев’ять експертиз у ході розслідування справи за фактом убивства банкіра Дениса Кірєєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-