Розкрити плани путіна про наступ на Київ допоміг підозрюваний у держзраді Кірєєв - WSJ

Розкрити плани путіна про наступ на Київ допоміг підозрюваний у держзраді Кірєєв - WSJ

Оновлено
Укрінформ
Про плани росії захопити Київ, висадивши десант на аеродромі в Гостомелі, Києву стало відомо заздалегідь завдяки фінансисту Денису Кірєєву, якого згодом нібито застрелили співробітники СБУ в центрі Києва.

Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що Кірєєв раніше був пов'язаний із секретарем РНБО та першим віцепрем’єр-міністром за часів президентства януковича Андрієм Клюєвим.

«За словами генерала Кирила Буданова, очільника військової розвідки України, пан Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла українським силам успішно захистити столицю у лютому минулого року», – йдеться у статті.

Зазначається також, що Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Кірєєва посмертно медаллю за «особливі заслуги у захисті державного суверенітету та безпеки держави». Кірєєва поховали як героя поруч із першим міністром закордонних справ України.

«Якби не пан Кірєєв, швидше за все, Київ був би взятий», – сказав у коментарі виданню начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

The Wall Street Journal розповідає історію життя Дениса Кірєєва, зокрема про роботу з проросійськими політиками та посади, які він обіймав за часів януковича, зв’язки з європейськими спецслужбами, а також з російськими військовими та урядовцями.

Зустріч генерала Буданова з Кірєєвим відбулася навесні 2021 року, коли росія почала збирати війська на кордоні з Україною. За словами очільника ГУР, він закликав пана Кірєєва до патріотизму і попросив його використати свої фінансові контакти та контакти з безпеки, щоб спробувати проникнути в російську військову розвідку.

«У нього було необхідне коло знайомств. Через нього проводилися фінансові операції… Тому він спілкувався з усіма, включно з дуже впливовими людьми», – зазначив генерал.

Кірєєв погодився і в результаті проробленої роботи отримував цінну інформацію, зокрема 23 лютого він повідомив генералу Буданову про те, що президент росії володимир путін рано вранці віддав наказ про вторгнення в Україну. Як зазначив генерал Буданов, пан Кірєєв також знав основну ціль атаки.

Читайте також: У Міноборони заявили, що переговорник Кірєєв загинув під час виконання спецзавдання

28 лютого Кірєєв брав участь як переговорник від України на зустрічі у Білорусі. Перед наступним раундом переговорів він був застрелений в Києві.

Як повідомлялося, у Головному управлінні розвідки Міноборони у березні 2022 року заявили, що троє співробітників ГУР МОУ загинули під час виконання спеціальних завдань: це Доля Олексій Іванович, Чибінєєв Валерій Вікторович, Кірєєв Денис Борисович. «Вони загинули, захищаючи Україну, а їхній чин наблизив державу до перемоги», – зазначили тоді у ГУР.

Укрінформ звернувся до СБУ з проханням прокоментувати цю ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-