У справі вбивства Кірєєва провели дев’ять експертиз — ДБР

У справі вбивства Кірєєва провели дев’ять експертиз — ДБР

Ексклюзив
Укрінформ
Державне бюро розслідувань провело дев’ять експертиз у ході розслідування справи за фактом убивства банкіра Дениса Кірєєва, який був у складі переговорної групи від України на зустрічі з представниками рф у білорусі 28 лютого минулого року.

Про це йдеться у відповіді ДБР на запит Укрінформу.

“Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 ККУ, за фактом виявлення тіла громадянина України Кірєєва Дениса Борисовича без ознак життя. Під час досудового розслідування з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення проведено ряд слідчих дій. Крім того, проведено 9 судових експертиз, зокрема судові медичні експертизи, експертизи зброї, балістичні експертизи, експертизи зброї та слідів і обставин її використання, експертизу матеріалів, речовин і виробів”, - повідомили у ДБР.

Читайте також: У Міноборони заявили, що переговорник Кірєєв загинув під час виконання спецзавдання

У відомстві додали, що слідство у справі триває. Водночас відмовилися уточнити, коли завершуються строки досудового розслідування.

Також у ДБР не відповіли на запитання, чи допитували працівники відомства представників Департаменту контрозвідки Служби безпеки України, зокрема, очільника цього департаменту Олександра Поклада.

Як повідомлялося, 28 лютого 2022 року Кірєєв брав участь як переговорник від України на зустрічі у білорусі. Перед наступним раундом переговорів він був застрелений в Києві.

У Головному управлінні розвідки Міноборони у березні 2022 року заявили, що троє співробітників ГУР загинули під час виконання спеціальних завдань: це Олексій Доля, Валерій Чибінєєв, Денис Кірєєв. «Вони загинули, захищаючи Україну, а їхній чин наблизив державу до перемоги», – зазначили тоді у ГУР.

18 січня цього року The Wall Street Journal опублікувало матеріал, у якому йдеться, що українській розвідці заздалегідь стало відомо про плани росії захопити Київ, висадивши десант на аеродромі в Гостомелі, завдяки фінансисту Денису Кірєєву, якого згодом нібито застрелили співробітники контрозвідки СБУ в центрі Києва.

Видання розповідає історію життя Дениса Кірєєва, зокрема про роботу з проросійськими політиками та посади, які він обіймав за часів януковича, про зв’язки з російськими військовими та урядовцями.

Читайте також: The Wall Street Journal про життя та смерть Дениса Кірєєва

З посиланням на очільника ГУР Кирила Буданова видання пише, що Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла українським силам успішно захистити столицю у лютому 2022 року.

Зазначається також, що Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Кірєєва посмертно медаллю за «особливі заслуги у захисті державного суверенітету та безпеки держави». Кірєєва поховали як героя поруч із першим міністром закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-