Моравецький: Україна і Європа переможуть у війні навіть без Німеччини

Моравецький: Україна і Європа переможуть у війні навіть без Німеччини

Укрінформ
У випадку блокування Німеччиною передачі Україні танків Leopard 2 буде створено “меншу коаліцію” країн, які готові передати Києву свої танки. Україна і Європа переможуть у цій війні навіть без участі Німеччини.

На цьому в інтерв’ю PAP наголосив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

Як зазначив глава польського уряду, позиція Німеччини за результатом Рамштайну-8 є “неприйнятною”. Він зазначив, що минув майже рік від початку війни, в результаті якої щодня гинуть мирні люди, знищуються українські міста, є численні свідчення воєнних злочинів росії в Україні.

“Що ще потрібно Німеччині, щоб відкрити очі і почати діяти відповідно до потенціалу німецької держави? Зрештою, вони не мусять активувати 100% своїх ресурсів, 30% було б достатньо, навіть 10% вже було б прогресом. Але перш за все Берлін не повинен послаблювати чи саботувати дії інших країн”,- підкреслив Моравецький.

Як наголосив глава польського уряду, Польща і прості поляки зробили для України дуже багато, польський уряд і президент Польщі Анджей Дуда переконують на міжнародній арені партнерів про необхідність створення коаліції європейських країн, які включатимуться в допомогу Україні. 

“Я сам провів незліченну кількість розмов про санкції. І якраз тоді, коли здається, що справи щодо важкого озброєння для України рухаються у кращому напрямку, втручається Німеччина зі своїм занепокоєнням. Ворог на Сході, а ми витрачаємо час на дискусії, які ні до чого доброго не приводять”,- наголосив Моравецький.

Польський прем’єр висловив думку, що Німеччина потрапила у свою ж пастку, оскільки багато років здійснювала політику зближення з росією, сподіваючись “задобрити російського ведмедя щедрими контрактами”. 

“Ця політика збанкрутувала, і німцям досі важко визнати свою помилку. Гасло Wandel durch Handel (зміна через торгівлю – ред.) стало синонімом епохальної помилки”,- констатував глава польського уряду.

Він додав, що постійно звертається до німецького канцлера Олафа Шольца з проханням вжити рішучих дій, оскільки Німеччина є потужною державою з точки зору своєї економіки та військової сили. 

“Я намагаюся зважувати свої слова, але скажу прямо: Україна та Європа виграють цю війну з Німеччиною чи без неї. Однак від Німеччини залежить: захочуть вони приєднатися до місії зупинення російського варварства, чи будуть пасивно спостерігати за цим, прирікаючи себе бути записаними не на тому боці історії”,- підкреслив глава польського уряду.

За його словами, якщо міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заперечує, що Німеччина блокує постачання танків в Україну, то він хоче почути чітку декларацію, що Берлін підтримує їх направлення, а також сам долучиться до коаліції країн, які направляють танки Leopard 2 в Україну.

“Війна відбувається тут і зараз. Українським захисникам Європи танки потрібні негайно. Німці хочуть тримати їх на складах, поки росія не захопить Україну і не постукає у двері Берліна?”,- наголосив польський прем’єр.

Він зазначив: якщо Німеччина не погодиться або затягуватиме своє рішення у справі передачі танків, то формуватиметься “менша коаліція” країн, які готові передавати частину свого сучасної техніки Україні. 

“Ми не спостерігатимемо пасивно, як Україна стікає кров'ю. Український народ бореться за нашу свободу. Відправлення Україні танків Leopard є в інтересах Польщі та Європи. Ми не дамо росії захопити Київ, а потім підпалити цілу Європу. Рішення підтримати українську армію виправдане як політично, так і морально”,- наголосив Моравецький.

Він висловив сподівання, що німці рано чи пізно це зрозуміють. Натомість кожна країна, яка вже це розуміє, обов’язково піде по стопах Польщі. Він подякував усім країнам за підтримку України, підкресливши, що “разом усі будуть сильнішими”.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю 20 січня відбулося восьме засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», після якого міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що результати зустрічі підтвердили рішучість усіх учасників відповісти на «вирішальний виклик» десятиліття, а також готовність до подальшої допомоги Україні.

Читайте також: Моравецький про танки Leopard для України: Польща отримає згоду Німеччини, або зробить так, як треба

Новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус після зустрічі в Рамштайні заявив, що Німеччина наразі не визначилася з передачею танків Leopard 2 Україні, дискусії з цього приводу тривають. Він підкреслив, що доручив своєму відомству провести аудит танків, які є в Німеччині. Пісторіус також заявив, що він планує незабаром відвідати Україну. 

Як відомо, низка країн вже задекларували готовність передати свої танки Україні, зокрема йдеться про Польщу, Фінляндію, Велику Британію. Варшава планує передати Києву роту танків Leopard 2 (14 одиниць). Крім того, Польща готова до березня повністю оснастити танками T-72 та БМП та підготувати особовий склад однієї нової бригади ЗСУ. 

У коментарі Укрінформу екскомандувач Сухопутних військ Польщі, професійний танкіст генерал Вальдемар Скшипчак заявив, що найбільше танків Leopard 2 Україні повинні передати країни, які розташовані далеко від лінії фронту. Зокрема, йдеться про Німеччину й Іспанію, які разом могли б надати Києву приблизно 150 танків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-