В Україні зафіксували 155 фактів сексуального насильства з боку загарбників

В Україні зафіксували 155 фактів сексуального насильства з боку загарбників

Інфографіка
Укрінформ
Правоохоронці зафіксували вже 155 випадків сексуального насильства, скоєного військовими рф, найбільше - на визволених територіях Херсонської та Київської областей.

Про це йшлося під час наради в Офісі генпрокурора за участі керівництва слідства Національної поліції, передає Укрінформ із посиланням на ОГП.

«Херсонщина та Київщина лідирують за кількістю свідчень постраждалих. Загалом прокурори та слідчі зафіксували 155 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК)», - ідеться у повідомленні.

При цьому керівниця профільного управління Офісу генпрокурора Ірина Діденко зазначила, що загальна кількість випадків сексуального насильства, вчинених російськими військовими, значно більша.

«Ці цифри відображають лише кількість фактів, коли постраждалі готові свідчити вже зараз», - пояснила вона.

Учасники зустрічі визначили два пріоритети. Перший - захист постраждалих від СНПК, забезпечення їхньої конфіденційності та інших потреб. Другий - якість та ефективність документування і розслідування таких злочинів з дотриманням міжнародних стандартів і міжнародного протоколу.

«Плануємо передати належним чином зафіксовані злочини військових рф у міжнародні суди, зокрема в Міжнародний кримінальний суд. Тому процедури важливі та мають відповідати найвищим стандартам. Прозорість і відкритість - одні з тих цінностей, за які борються українці», наголосила Діденко.

Читайте також: росія планувала сексуальне насильство в Україні на системному рівні - британський експерт

На зустрічі також обговорили перспективу створення єдиної системи обміну інформацією між усіма інституціями, що займаються ідентифікацією російських військових, визначенням місць їхньої дислокації тощо. Це дозволить перейти від розгляду окремих кримінальних проваджень до більш комплексного підходу. Що, своєю чергою, допоможе відстежити весь ланцюг командування і довести, що сексуальне насильство має системний характер та використовується російською армією як зброя війни.

Як повідомляв Укрінформ, станом на грудень у Херсонській області мобільна група зафіксувала 64 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, це більше, ніж в інших визволених від росіян регіонах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-