Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ — присутність місії унеможливить обстріли АЕС

Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ — присутність місії унеможливить обстріли АЕС

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі, який перебуває з робочим візитом в Україні. Глава держави наголосив на необхідності присутності інспекторів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Глава держави відзначив активну роль МАГАТЕ у вирішенні питань, пов’язаних із ядерною безпекою, що є вкрай важливим на тлі війни, розпочатої росією проти України. Президент наголосив на неприпустимості продовження обстрілів об’єктів української атомної енергетики російським агресором.

У цьому зв’язку Володимир Зеленський привітав розміщення інспекторів агентства на українських АЕС: «Знаю, що наші команди працюють над посиленням безпеки ядерної інфраструктури. Дякую за позитивне рішення щодо розміщення інспекторів на наших атомних електростанціях. Це дуже важливо».

Президент України висловив сподівання, що такі місії МАГАТЕ унеможливлять подальші обстріли українських АЕС з боку рф.

Окрему увагу було приділено ситуації на Запорізькій атомній електростанції, яка досі перебуває під тимчасовою російською окупацією.

Джерело: ОП

Глава держави відзначив важливість зусиль генерального директора МАГАТЕ, спрямованих на роз’яснення країнам – членам агентства порушень норм ядерної безпеки з боку агресора, та доведення до світової спільноти необхідності якнайшвидшої деокупації Запорізької атомної електростанції.

Президент України також відзначив необхідність присутності інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС і наголосив на тому, що українська сторона робить усе для гарантування їхньої безпеки.

Зеленський окремо наголосив на важливості демілітаризації станції та виведення з неї всіх без винятку представників росії, а також акцентував, що Україна продовжить обговорення цього питання виключно з МАГАТЕ.

Під час зустрічі було домовлено продовжити взаємодію між Україною та агентством з метою подальшого посилення ядерної безпеки в державі на тлі бойових дій, що тривають.

Як повідомлялось, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі перебуває в Україні цього тижня з метою забезпечення постійної присутності експертів з ядерної та фізичної ядерної безпеки на всіх об'єктах атомної енергетики країни.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими.

З того часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому Збройні сили України.

З вересня на ЗАЕС присутні кілька експертів МАГАТЕ.

Також повідомлялося, що представники МАГАТЕ 17 та 18 січня були присутні на всіх об'єктах ядерної енергетики України, включаючи Чорнобильську АЕС, що є важливим кроком у роботі з надання допомоги нашій країні в умовах російської агресії. Загалом МАГАТЕ матиме близько 11-12 експертів, постійно присутніх в Україні.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-