Штати в ОБСЄ: росія атакувала Дніпро неточною протикорабельною ракетою

Штати в ОБСЄ: росія атакувала Дніпро неточною протикорабельною ракетою

Укрінформ
росія застосувала при атаці на Дніпро стару та неточну крилату ракету Х-22, призначену для враження морських цілей.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у столиці Австрії.

"Зараз є все більш чіткі свідчення того, що 52-й гвардійський важкий бомбардувальний авіаційний полк росії використовував старі крилаті ракети Х-22 під час атаки на Дніпро. Ці протикорабельні крилаті ракети призначені для ураження морських цілей, таких як авіаносці та авіаносні бойові групи. Ракета також працює із застарілою системою наведення", - сказав він.

Американський посол додав, що саме такою неточною ракетою Х-22 росією було завдано удар по торговому центрі у Кременчуці 27 червня минулого року, коли було вбито щонайменше 20 мирних жителів.

"Такі невибіркові або непропорційні атаки на цивільних осіб або цивільні об'єкти є явними порушеннями міжнародного права і воєнними злочинами", - підкреслив Карпентер.

Окремо у своєму виступі очільник місії США в ОБСЄ розповів про одну з постраждалих під ракетного удару росії по будинку у Дніпрі – 23-річну Анастасію Швець, якій дивом вдалося вижити, однак її батьки загинули під руїнами багатоповерхівки. Він вказав на те, що кілька місяців тому дівчина також втратила свого коханого, який обороняв Україну від російських загарбників. Після атаки Анастасія написала в соцмережах, що в неї більше немає емоцій, і вона нічого не відчуває всередині, окрім великої пустоти.

Читайте також: Вимагали надати далекобійні ракети: у Дніпрі поруч зі зруйнованим будинком відбулася акція

Як додав Карпентер, реакція Анастасії є "важливим нагадуванням для всіх нас": "російська війна невпинно спричиняє і поглиблює особисті трагедії, завдаючи болю, страждань, нещасть і травм. Тож давайте, будь ласка, відмовимося від заїжджених кліше про необхідність слухати іншу сторону. Послухайте Анастасію і зрозумійте: таких жертв, як вона, буде все більше і більше з кожним днем, поки росію нарешті не зупинять і не виженуть з України".

Як повідомляв Укрінформ, ракета російської федерації влучила у житловий будинок у Дніпрі 14 січня. У результаті було вбито 45 людей, у тому числі шістьох дітей, найменшій дитині було 11 місяців. 12 тіл і фрагментів тіл ще не ідентифіковано, 17 людей вважають зниклими безвісти, вони можуть бути серед тих, кого ще не впізнали. У лікарнях залишаються 25 люде, серед них - троє дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-