Найбільше танків Україні повинні передати Німеччина й Іспанія – польський генерал

Найбільше танків Україні повинні передати Німеччина й Іспанія – польський генерал

Ексклюзив
Укрінформ
Найбільше танків Leopard 2 Україні повинні передати країни, які розташовані далеко від лінії фронту. Зокрема, йдеться про Німеччину й Іспанію, які разом можуть спрямувати Києву приблизно 150 танків.

Таку думку в коментарі кореспонденту Укрінформу висловив колишній командувач Сухопутних військ Польщі, ексзаступник міністра оборони країни генерал Вальдемар Скшипчак.

“Найбільше танків мають надати Україні країни, розташовані якнайдалі від фронту. Польща перебуває на передній лінії, відтак вона не може дати багато танків. Але це можуть зробити Німеччина й Іспанія, яким далеко до фронту. Вони мають зробити найбільший внесок і разом передати приблизно 150 танків”, – зазначив Скшипчак, який є професійним танкістом.

Він зазначив, що формування міжнародної коаліції щодо передачі танків Україні здійснюється у правильному напрямку, але все відбувається “занадто повільно”.

Читайте також: Дуда: Польща уже передала Україні понад 260 танків Т-72

“Загалом рішення вже прийнято, але гальмує реалізація. Україна цих танків потребує негайно, політики не повинні довго дискутувати. Рішення вже мають бути прийняті, а екіпажі танків – негайно розпочати навчання”, – підкреслив танкіст.

Він зауважив, що найкраще, якби це були вже навчені танкісти, які швидко опанують та приймуть танки.

Cкшипчак повідомив, що навчання українських танкістів може відбуватися в навчальних центрах кількох країн, які мають тренажери та симулятори для опанування танків Leopard 2. Він зазначив, що такі центри є в Польщі, Німеччині, Фінляндії тощо. Експерт додав, що одного місяця українським танкістам буде достатньо для опанування військової техніки.

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі висловив думку, що міжнародна коаліція повинна була би зібрати разом до 300 танків для України, аби сформувати сильне бронетанкове ядро для протидії російським окупантам.

Польський генерал висловив думку, що Німеччина вже, ймовірно, прийняла для себе рішення про надання дозволу на передачу Україні танків, але вона “не повинна сповільняти цей процес”.

“Очевидно, що вони є союзником Заходу, а не москви. Відтак, нехай вони не дискутують, а приймають негайні рішення”, – констатував польський генерал.

Читайте також: Україна проситиме Канаду про надання танків Leopard - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard 2. 12 січня президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що танки Leopard можуть бути передані його країною Україні за певних умов.

На 20 січня запланована чергова зустріч у Рамштайні. Різні джерела стверджують, що Німеччина, яка залишається скептичною щодо надання Україні військової допомоги, може ухвалити рішення про дозвіл на постачання танків свого виробництва іншим країнам і сама долучитися до такої допомоги. Досі відомство канцлера ФРН заперечувало такі плани на найближчу перспективу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-