На Полтавщині СБУ знешкодила агентуру рф - намагалися знищити установки HIMARS і комплекси С-300

На Полтавщині СБУ знешкодила агентуру рф - намагалися знищити установки HIMARS і комплекси С-300

Укрінформ
Служба безпеки України в результаті багатоетапної спецоперації викрила та знешкодила російську агентурну мережу, яка готувала диверсії в Полтавській області. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ

За даними слідства, представники федеральної служби безпеки російської федерації намагалися отримати інформацію про об’єкти критичної інфраструктури регіону та підрозділи Сил оборони України, задіяні у їх захисті.

Зловмисники «полювали» за бойовими позиціями комплексів протиповітряної оборони С-300 та складами з ракетно-артилерійським озброєнням українських Збройних сил. Також вони намагалися виявити місця базування реактивних систем HIMARS і далекобійних гаубиць М777.

Читайте також: СБУ встановила фсбшника, який керував каральними рейдами загарбників у Херсоні

У разі виявлення українських військових об’єктів ворожі агенти планували їх знищити через підпал та детонацію боєкомплекту, у разі отримання інформації про значне скупчення військової техніки і чіткі географічні координати – передати дані для ліквідації через ракетний удар військами рф.

Встановлено, що за знищення зразків іноземного й українського озброєння російські куратори обіцяли своїм поплічникам від 20 тисяч доларів. Гроші зловмисники мали отримати на спеціально відкриті банківські картки одразу після успішного виконання ворожих завдань.

Співробітники СБУ своєчасно викрили, задокументували та припинили злочинні дії учасників ворожої агентурної мережі у Кременчуку. Зловмисниками виявилися двоє переселенців зі сходу України, які були завербовані представником так званого «міністерства державної безпеки днр» Дмитром Зіпіром. Останній дистанційно координував дії своїх агентів на території Полтавської області й «доповідав» про їх результати кадровим співробітникам фсб, перебуваючи при цьому в тимчасово окупованому Донецьку.

Читайте також: СБУ встановлює інформацію про військових рф, які готували удар по Дніпру - Президент

На підставі зібраних доказів слідчі оголосили Зіпіру підозру за ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України. Також планується додаткова кваліфікація його злочинів за трьома іншими статтями ККУ: ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань).

За інформацією СБУ, станом на цей час підозрюваний переховується від правосуддя на тимчасово захопленій частині Донецької області. Правоохоронцям відоме його місцеперебування, здійснюються комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Також вирішується питання про кваліфікацію дій інших співучасників задокументованого злочину.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні СБУ затримала в Одесі подружжя російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах протиповітряної оборони й артилерійських складах Збройних сил України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-