Битва за Україну. День триста двадцять сьомий

Битва за Україну. День триста двадцять сьомий

Укрінформ
Уряд Великої Британії передасть найбільший пакет військової допомоги для України

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  16 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-    Кількість жертв ракетного удару по Дніпру продовжує зростати. Станом на 13:00 16 січня врятовано 39 людей (з них 6 дітей), загинуло 40, з них 3 дитини, травмовано 75 (з них 14 дітей), отримано 46 повідомлень про безвісно зниклих осіб (де перебуває 12 з них, встановлено)», - йдеться у повідомленні ДСНС.

У місті відкрили штаб допомоги постраждалим внаслідок ракетного удару -  голова Штабу оборони м. Дніпро Геннадій Корбан. «Це знадобиться кожному, хто постраждав від ракетного удару. Відновити документи, які у багатьох зникли. Отримати свідоцтво про смерть близьких. Оформити допомогу сім'ям загиблих, допомогу на лікування та відшкодування за знищені квартири», - повідомив Корбан.

Кров для врятованих з-під завалів дніпровців здали більш як 100 людей - повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я. І кількість охочих здати кров збільшується.

Тим часом служба безпеки України встановила особи російських військових, причетних до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня. «Нехай кожен із тих, хто натискає «пуск», хто причетний до таких злочинів, потім щохвилини чекає на відплату. І вона обов’язково буде. Спецслужба уже зібрала величезний масив доказів для міжнародних судів, і з кожним днем війни розширює та доповнює його», – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

-    В Україні 16 січня відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.
Бої за аеропорт тривали 242 дні - з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів. За стійкість і незламність українських захисників назвали "кіборгами". Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого - посмертно.
Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року "кіборги" знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

-    Більш як 95% українців упевнені у перемозі нашої держави у війні з росією, при цьому більшість респондентів (63,2%) очікують її упродовж найближчого року або навіть швидше, про це свідчать дані дослідження, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Інституту соціології НАН України.

-   Уряд Великої Британії передасть найбільший пакет військової допомоги для України на тлі російської агресії проти країни, - про це у Палаті громад заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. За словами Воллеса, до пакета військової допомоги для України увійшла рота танків типу Challanger 2, вісім САУ AS90 (при цьому інші дві батареї будуть надходити поступово), 100 одиниць бронетехніки, включаючи БТР FV430 Bulldog, пакет для розмінування на 28 млн фунтів, десятки БПЛА, 100 тисяч артилерійських снарядів, сотні «вдосконалених ракет», включаючи Starstreak, а також запасні частини для сотні українських танків та бронемашин.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1.  Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії: «До мене застосовано санкції російським урядом. Добре. Якщо це ціна за підтримку української свободи, то я радий бути під санкціями».

  1. Пітер Стано, речник ЄС: «росія продовжує демонструвати своє нелюдське обличчя та застосовує жорстокий невибірковий ракетний терор (зокрема, про обстріл житлового будинку у Дніпрі – ред.). Такі дії є воєнним злочином і мають бути зупинені негайно».

  1. Кая Каллас, прем'єр-міністр Естонії  : «Атаками на Дніпро та інде в Україні росія знову довела, що вона терористична держава. Мій заклик до союзників і партнерів: Посилимо нашу підтримку».

  1. Лінас Лінкявічюс, колишній міністр закордонних справ Литви: «Ті, хто все ще боїться надто болісної і надто швидкої поразки росії і з цієї причини обмежує постачання ефективної наступальної зброї Україні, повинні нести певну відповідальність за невинні жертви російського терору».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ :«Єдиний шлях врятувати ОБСЄ - це позбутися росії в її складі. А поки ми прийдемо до цієї точки, потрібно робити все для того, щоб позбавляти росію можливості впливати на ті чи інші процеси та рішення, які ухвалюються всередині організації»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українські ракетні війська й артилерія протягом доби уразили вісім районів зосередження російських загарбників, а також склади боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів ворога - Генштаб.

-   Сили оборони України продовжують боронити Соледар, тож його не можна вважати російським. Найбільше зусиль ворог наразі зосереджує на Бахмутському напрямку, - заявив речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий. 

-    Соледар, Бахмут, Кремінна: британська розвідка проаналізувала бойові дії на сході України.

-   Загалом на території республіки білорусь на сьогодні перебуває близько 50 одиниць авіаційної техніки вкс рф. Літаки та гелікоптери країни-терориста зосереджені на двох аеродромах – Мачулищі та Барановичі, - повідомив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

-   Повторення десантної операції рф на околицях Києва наразі неможливе, - повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, зазначивши, що українські військові готові до чергових навчань, які розпочались у білорусі, і реагуватимуть у випадку будь-якої загрози

-   Українські військові зупинили спробу наступу росіян поблизу Кремінної на Луганщині - голова Луганської ОВА.

-   У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 17 ворожих кораблів, серед яких шість носіїв крилатих ракет «Калібр» - Військово-морські сили Збройних сил України. Загальний залп складає близько 30 ракет.

-   У районі аеропорту "Бельбек" у тимчасово окупованому Севастополі сьогодні вранці, 16 січня, пролунали вибухи, - повідомив Телеграм-канал "Кримський вітер".

***

-   російські війська минулої доби, 15 січня, атакували вісім областей України.

-   Протягом минулої доби в Україні внаслідок збройної агресії рф загинули 18 цивільних, ще 34 особи дістали поранення.

-   На Донеччині за минулу добу внаслідок обстрілів ворога поранені сім мирних жителів - Донецька ОВА. Вночі війська рф стріляли у центрі та на півночі Донеччини, на ранок під артобстріл потрапила Авдіївка. Є загибла людина та поранені.

-   росія за добу 90 разів обстріляла Херсонщину: троє загиблих та 14 поранених. У неділю влучили у приміщення Червоного Хреста, а сьогодні удари завдали по дитячій обласній лікарні в Херсоні, багатоквартирному будинку та будівлі інтернату, попередньо відомо про одного загиблого.

-   Унаслідок нічного обстрілу ворогом Запоріжжя пошкоджені близько 15 будинків, постраждали дев’ятеро людей, із них — двоє дітей, 9 та 15 років ОВА.

-   Ворог у понеділок знову обстріляв місто Куп'янськ Харківської області, двоє поранених – ОВА.

-   Від початку повномасштабного вторгнення війська російської федерації вбили в Україні 455 дітей, ще 897 дітям завдали поранень, 336 дітей вважаються безвісти зниклими.

-   Від початку повномасштабного вторгнення рф із тимчасово захоплених територій материкової України до окупованого Криму російські загарбники вивезли щонайменше шість тисяч дітей. Загалом, за різними оцінками, росія могла депортувати у щонайменше 57 регіонів рф від 260 тис. до 700 тис. українских дітей.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Володимир Зеленський у понеділок  провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача щодо ситуації на фронті, зокрема в Донецькій області та на півдні України.

-   Президент України Володимир Зеленський провів  зустріч із чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі, який прибув з візитом до Києва.

***

-   На ранок 16 січня суттєво зріс дефіцит потужностей, але енергетики працюють над відновленням енергосистеми, - повідомляє НЕК «Укренерго».

-    Із морських портів Одеської області 14 та 15 січня 2023 року вийшли шість суден зі 153 тисячами тонн української агропродукції - Міністерства інфраструктури України.

-   Один з українських кораблів, що транспортують зерно, сів на мілину у Босфорській протоці, тому рух припинено через рятувальні роботи - Anadolu Agency. Попередньо, причиною аварії, стала несправність керма.

-   У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, як отримати позику на купівлю приладів для енергонезалежності. Програму пільгового кредитування запустив державний ПриватБанк.

***

-   Державне бюро розслідувань блокувало у Дніпропетровській області схему масштабного розкрадання продуктів, які призначалися для Збройних сил України - пресслужба ДБР. Одне із приватних підприємств займалося постачанням продуктів у понад 45 військових частин. У документах підприємці вказували одну кількість продуктів, а до військових частин надсилали інші обсяги. Залишок перепродавали через мережу посередників.

-   Правоохоронці під час обшуків виявили документи, що доводять факт здійснення державної зради колишнім заступником міського голови Херсона, - повідомляє Державне бюро розслідувань.

***

-   Дружина Президента Олена Зеленська дала українцям поради, як убезпечитися від згубного впливу стресу та поділилася низкою матеріалів, зібраних у спеціальному розділі Довідника безбар’єрності «Етика взаємодії у періоди стресу».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   У швейцарському Давосі у понеділок стартує Всесвітній економічний форум (ВЕФ). ВЕФ триватиме до 20 січня. Участь у цьогорічному форумі під гаслом «Співпраця у фрагментованому світі» братиме рекордна кількість глав держав та урядів – 52. Загалом очікується понад 2700 представників із 130 країн. Президент Володимир Зеленський братиме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі дистанційно.

-   Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання 18 мільярдів євро макрофінансовій допомоги у 2023 році, -повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.  Європейська комісія перерахує перші 3 млрд євро з макрофінансової допомоги для України вже 17 січня, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Термін погашення позики складає 35 років - на такий термін ЄС ще ніколи не позичав кошти Україні, до війни зазвичай йшлося про 15-річний термін

-    Німецька промисловість може підготувати танки Leopard для відправки в Україну, якщо таке рішення буде ухвалено урядом ФРН, не раніше наступного року.
Про це виданню Bild сказав генеральний директор концерну Rheinmetall Армін Паппергер. Німеччина має надати швидкий дозвіл на передачу Польщею Україні танків Leopard 2, -  водночас заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький і зазначив, що під час візиту до Берліна вестиме про це переговори з німецькими політиками.

-   У Німеччині стартували розширені навчання для українських військових від американських інструкторів, - повідомив голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. Упродовж наступних 5-8 тижнів планують підготувати близько 500 українських військових.

-    Словаччина передала українській армії восьму самохідну артилерійську установку Zuzana-2 -  глава Міноборони країни Ярослав Надь

-   Херсонська область отримала п'ять потужних генераторів зі США для забезпечення централізованого водопостачання - очільник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

***

-   У Непалі на місці авіакатастрофи літака знайшли «чорні скриньки»  - Reuters. Вони мають допомогти визначити, що спричинило катастрофу літака ATR 72, на борту якого перебували 72 особи, у ясну погоду безпосередньо перед посадкою в туристичному місті Покхара.

-    Легендарна італійська акторка й колишній секс-символ Джина Лоллобриджида, яку колись називали найкрасивішою жінкою світу, померла у віці 95 років -ANSA.

ВОРОГ

-   У понеділок, 16 січня, стартували спільні льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів збройних сил білорусі та росії, які входять до складу авіаційного компоненту регіонального угруповання військ, - повідомляє міноборони білорусі.

-    роспропаганда просуває в західних ЗМІ наратив про нібито слабкість української армії та неефективність озброєння, яке нашій країні надають партнери, та як наслідок, - перемогу росії в майбутньому, - повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

-   Колишній командир найманців "пвк вагнера" Андрій Медведєв незаконно перетнув кордон, запросив політичного притулку в Норвегії і готовий довати свідчення проти євгена пригожина,  засновник правозахисного фонду "Гулагу.нет" Володимир Осєчкін.

-    Іран розраховує отримати вже у березні винищувачі Су-35 з росії, а також очікує постачань систем ППО, ракетних комплексів і гелікоптерів, - повідомляє іранське агентство Tasnim  із посиланням на члена комісії з національної безпеки і зовнішньої політики парламенту Шахріяра Хейдарі.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-