Битва за Україну. День триста двадцять четвертий

Битва за Україну. День триста двадцять четвертий

Укрінформ
Державний концерн "Укроборонпром" провів випробування безпілотника з дальністю 1000 кілометрів

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці  13 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   У Соледарі точаться бої, а Збройні Сили України тримають оборону проти російських окупантів - Сергій Череватий, речник Східного угрупування ЗСУ. Зранку «міністерство нападув» росії заявило, що вони захопили місто Соледар. Варто нагадати, що за останні кілька днів росіяни вже вдруге повідомляють про захоплення міста. Під вечір міноборони України опублікувало відео з Соледара, на якому боєць з позивним Мадяр показав докази, що українські військові в центрі міста ведуть запеклі бої. Воїн показав, що його підрозділ перебуває у центрі Соледара, і навіть повідомив гарні новини: росіяни намагались обійти місто, але ЗСУ їх відтиснули, і ті відступили. Відео переглянути можна за посиланням.

-   Державний концерн "Укроборонпром" випустив безпілотник з дальністю ураження 1000 кілометрів і провів його випробування - Наталія Сад, речниця "Укроборонпрому".  Готуємося до наступного етапу – демонстрації можливостей цього комплексу керівництву Сил безпеки та оборони нашої держави – додала вона.

-   Україна має пройти шлях переговорів про вступ до Європейського Союзу менш ніж за 2 роки - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Зараз Україна завершує виконання семи рекомендацій Європейської комісії, які дозволять запустити наступні кроки для інтеграції. Також в Україні мають проаналізувати відповідність законодавства законодавству Євросоюзу, щоб чітко розуміти обсяг робіт, які потрібно виконати.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Завдання росії – втягнути білорусь у повномасштабну війну проти України на нашій території. Я вважаю, що завданням білорусі є не робити цього. Це не наше завдання, а їхнє, для збереження країни. Я так вважаю, і від цього залежатиме місце білорусі на мапі цивілізованих країн у майбутньому».

Олексій Резніков, міністр оборони: «Україна як країна та Збройні сили України стали членами НАТО. Де-факто, але не де-юре. Тому що у нас є зброя та розуміння, як її використати… Я впевнений, що в найближчому майбутньому ми станемо членами НАТО де-юре».

Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ Латвії: «Для режиму диктатора володимира путіна війна проти України є питанням виживання, а тому західному світу необхідно не боятися розвалу рф, а бути готовими до такого сценарію...».

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента: «Щоб виграти цю війну, нам потрібна додаткова військова техніка, важка техніка. Наша співпраця з нашими союзниками продовжується, і все, що я можу наразі сказати, це те, що ми почали отримувати важку техніку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Прикордонники під Бахмутом знищили кілька штурмових груп приватної військової компанії "Вагнер", ворог втратив 9 осіб, 16 поранені - Держприкордонслужба

-   Білогорівка повністю під нашим контролем. Ворожі атаки там щодня відбиваються. На напрямок Сватове-Кремінна росіяни продовжують перекидувати більше солдатів – Сергій Гайдай, голова ОВА.

-   Перші партії артилерійських осколкових мін калібром 82 міліметри, виготовлення яких Укроборонпром налагодив на потужностях іноземних партнерів, вже надійшли на фронт – Укроборонпром

-   Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що навесні Україні слід готуватися до нового наступу росіян з районів, які вона вже окупувала на півдні і сході. Водночас, глава міноборони не думає, що росіяни готують повторне вторгнення з Білорусі.

-   Україна опрацьовує питання припинення поставок росії іранських дронів і в двосторонньому форматі з Ізраїлем, і в тристоронньому із залученням Сполучених Штатів Америки, для ухвалення конкретних рішень потрібно ще декілька тижнів - Євген Корнійчук, посол України в Ізраїлі

***

-   За минулу добу, 12 січня, російські загарбники 49 разів обстріляли територію Херсонщини, 1 людина загинула, 2 зазнали поранень – ОВА.

-   На Харківщині внаслідок російського обстрілу загинули двоє людей, ще одна - отримала поранення - ОВА

-   Після окупації найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції в росатомі змінили юридичну адресу підприємства, фейково "перепідпорядкувавши" ЗАЕС москві. Таким чином окупанти вкотре намагаються підкреслити приналежність Запорізької АЕС до рф, проте подібні дії аж ніяк не змінюють юридичного статусу станції - Енергоатом

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, яке буде займатися відбудовою пошкодженого житла.

-   Президент Зеленський братиме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія) дистанційно, Україну представлятиме потужна делегація - Сергій Никифоров, прессекретар президента. Всесвітній економічний форум у Давосі відбудеться у період з 16 по 20 січня 2023 року. Очікується, що участь у ньому візьмуть понад 2700 представників 130 країн, у тому числі рекордна – 52 - кількість глав держав та урядів.

-   Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна.

-   Кияни проголосували за перейменування столичних станцій метро "Дружби народів" на "Звіринецьку", а "Площа Льва Толстого" на "Площу Українських героїв" - Володимир Бондаренко, заступник міського голови, секретар Київради. В столиці вже перейменовано понад 200 вулиць, провулків, проспектів, бульварів та площ.

-   Національний олімпійський комітет (НОК) під час Генеральної асамблеї 13 січня виключив зі свого складу Нестора Шуфрича, Григорія Суркіса, а також Андрія Шевченка та Жана Беленюка.

-   Президент Зеленський відзначив державними нагородами 145 військовослужбовців, серед яких 53 – посмертно.

***

-   Україна з початку дії "зернового коридору" експортувала 17,3 млн т українського продовольства, із них у січні експортовано 1 млн т аграрної продукції - Мінінфраструктури

-   В Україні станом на 12 січня 2023 року вже зібрано 50,9 млн тонн зернових та зернобобових культур зі 10,9 млн га (94% від загальної площі посівів) при врожайності 47 ц/га – Мінагрополітики

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив оборонну допомогу, відновлення енергетичної інфраструктури та залучення італійської промисловості з міністром економічного розвитку Італії Адольфо Урсо.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Європейська комісія перерахує перший транш макрофінансової допомоги для України вже у січні - Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії

-   Євросоюз готує десятий пакет санкцій на кінець лютого, туди хочуть включити санкції проти Росатому (якщо не заблокує Угорщина) та російських алмазів (якщо не заблокує Бельгія) - агентство Reuters

-   У німецькому уряді не підтверджують, що Польща або інші країни зверталися по дозвіл на передачу Україні бойових танків Leopard 2 - Крістіана Гоффманн, речниця федерального уряду. Вона водночас підтвердила, що іншим країнам, які хотіли би передати Україні танки німецького виробництва, які вони мають у себе на озброєнні, потрібний буде дозвіл німецької влади, поставки без такого дозволу були б незаконними. За даними Bloomberg, Федеральний уряд Німеччини наступного тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні західних танків.

-   Ізраїльська сторона офіційно передає Україні технології, пов’язані з розумним оповіщенням щодо ракет і дронів - Євген Корнійчук, посол України в Державі Ізраїль

-   У п’ятницю ввечері Рада безпеки ООН розгляне ситуацію в Україні, пов’язану з війною.

-   Фінляндія може надати Україні невелику кількість танків Leopard 2 німецького виробництва, якщо ширша група європейських країн також вирішить це зробити - Саулі Нііністьо, президент Фінляндії. Країна має на озброєнні близько 200 німецьких танків.

-   Президент Зеленський виступив під час урочистого засідання Сейму Литви з нагоди відзначення Дня захисників свободи та церемонії вручення премії Свободи Литовської Республіки.

-   НАТО готує розгортання літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS) в Румунії для стеження за російською військовою активністю. Очікується, що літаки прибудуть на авіабазу Отопені поблизу румунської столиці Бухареста 17 січня.

-   Французькі колісні танки AMX-10RC планується доставити в Україну протягом двох місяців - Себастьєн Лекорню, міністр оборони Франції. Детальніше про танк дивись в інфографіці.

-   Сполучені Штати підтримують ініціативи союзників і партнерів надати Україні важке озброєння, включно з танками, однак для цього потрібно також забезпечити навчання воїнів ЗСУ та базу для ремонту й обслуговування техніки - Пентагон

-   Італія має намір у березні провести велику конференцію із відбудови України, до участі в якій запросити як державні, так і приватні структури - міністерство підприємництва і національного виробництва Італії

ВОРОГ

-   Батькам трьох неповнолітніх дітей у росії перестануть надавати відстрочку від мобілізації - Ніна Останіна, депутатка держдуми рф

-   За оцінками воєнної розвідки України, масштаб мобілізаційних заходів, які проводить країна-агресор, свідчить про плани її керівництва створити армію чисельністю близько двох мільйонів осіб.

-   кремль почав підготовку до президентських виборів 2024 року, виходячи з того, що в них братиме участь путін – ЗМІ

-   У бєлгородській області рф під час ремонту танка Т-72 здетонував боєзапас, внаслідок чого один танк знищено, два інших пошкоджено - ЗМІ

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-