Зеленський у парламенті Литви: Цей рік – вирішальний, агресор має бути розбитий

Зеленський у парламенті Литви: Цей рік – вирішальний, агресор має бути розбитий

Укрінформ
російські війська мають бути розбиті зараз на українській землі, щоб далі не пішли в інші європейські країни.

Нинішній рік є вирішальним, заявив Президент Володимир Зеленський в онлайн-виступі під час урочистого засідання Сеймасу Литви з нагоди відзначення Дня захисників свободи та церемонії вручення премії Свободи Литовської Республіки, повідомляє Укрінформ.

«Агресор має бути розбитий. Саме на українській землі, куди він прийшов. Щоб не довелося ще потім воювати на землях інших народів Європи. І зараз – щоб росія не отримала передишки, не встигла адаптуватись і не змогла відновити силу. Цей рік – вирішальний», - зазначив Зеленський.

Читайте також: Зеленський про відносини з Польщею: Ми граємо в одній 80-мільйонній команді

Глава держави підкреслив, що Україні потрібні невідкладні рішення всієї антивоєнної коаліції, нові оборонні рішення, які дадуть українським воїнам можливість відкинути російську армію з української землі. За його словами, це стосується передусім сучасних танків і ефективної артилерії.

Також Президент наголосив на важливості прийняття нових санкційних рішень, які підтримуватимуть постійний і нездоланний тиск на державу-агресора і на всіх економічних суб’єктів, які забезпечують продовження агресії.

Крім того, він нагадав про потребу створення міжнародного трибуналу, що дасть змогу притягнути до відповідальності тих, «чий злий розум породив цей злочин, цю війну».

Читайте також: Президенти України і Словаччини обговорили оборонну співпрацю

«Коли реваншисти з теперішньої москви опиняться під справедливим судом, це буде історичним покаранням і для тих реваншистів, які покоління тому намагалися зламати нашу з вами свободу», - переконаний Зеленський.

Президент наполягає, що потрібно зробити так, щоб не було більше ніколи навіть можливості у будь-якого агресора мріяти про посягання на свободу інших країн. Він зауважив, що тому перемога України і вільного світу зараз має бути «однозначною, такою, яку ні з чим не сплутати, такою, про яку в росії вже не забудуть, такою, якою не можна буде маніпулювати».

«росія більше не зможе нічого диктувати народам Європи, коли ми завершимо цю війну однозначною поразкою агресора», - підкреслив Зеленський.

Звертаючись до присутніх, Голова Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен закликала вшанувати хвилиною мовчання тих, хто загинув за свободу Литви, а також тих, хто загинув у боротьбі за свободу братньої України. Чміліте-Нільсен сказала, що Премія свободи 2022 року присуджується Володимиру Зеленському, як Президентові України, чиї зусилля з припинення агресії та захисту свободи неможливо переоцінити.

Читайте також: Польща може бути лобістом у постачанні танків Leopard для України - Зеленський

На церемонії вручення нагороди голова Комісії з присудження Премії свободи Сейму Пауле Кузміцкене зауважила, що Зеленський став героєм та джерелом натхнення для інших. Вона наголосила, що Зеленський та Україна показали світові, як можна звільнитися від страху. Тепер у міжнародних відносинах існує практика, запроваджена Президентом України, яка дозволена лише йому та українцям – сміливо й публічно критикувати лідерів інших країн, тим самим допомагаючи їм швидше ухвалити рішення. «Президент України та українці докорінно змінюють Захід і світ», - сказала Кузьміцкене.

Премія Свободи, започаткована Сеймом Литви, оцінює внесок окремих осіб та організацій у розвиток прикордонного співробітництва у боротьбі за вільне самовизначення і суверенітет народів Східної та Центральної Європи.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський виступив під час урочистого засідання Сеймасу Литви з нагоди відзначення Дня захисників свободи та церемонії вручення премії Свободи Литовської Республіки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-