Президентка Словаччини дозволила сімом добровольцям вступити до лав ЗСУ

Президентка Словаччини дозволила сімом добровольцям вступити до лав ЗСУ

Укрінформ
Президентка Словаччини Зузана Чапутова дозволила першим сімом словакам брати участь у бойових діях на боці України.

Про це передає Укрінформ з посиланням на словацьке видання Pravda.

"Станом на понеділок, 9 січня, президентка ухвалила загалом 26 рішень, з яких 7 - про дозвіл на службу в іноземних військах і 19 - про відмову", - повідомив її речник Мартін Стрижинець. Однак з міркувань безпеки, офіс президента не розголошує дані про цих осіб та причини їх звернення.

Читайте також: Прем'єр Чехії назвав обовʼязком західних держав цілковиту підтримку України

Видання зазначає, що словацьке законодавство розглядає вступ до збройних сил іншої країни як кримінальний злочин, за який передбачено до 10 років позбавлення волі. Для отримання відповідного дозволу необхідно звертатися до президента країни.

Кілька європейських країн, таких як Данія та Латвія, одразу ж дозволили своїм громадянам брати участь у воєнних діях в Україні.

Читайте також: Кількість українських біженців у Європі сягнула майже 8 мільйонів – ООН

За даними видання, позитивно відреагувала на це і влада Чехії. Так, лише за перші кілька днів до Міністерства оборони Чехії надійшло близько 100 запитів на отримання дозволу на участь у бойових діях, які мали бути схвалені главою держави.

Оскільки в Чехії немає можливості розглядати всі запити, президент Мілош Земан та прем'єр-міністр Петр Фіала заявили, що ці люди будуть амністовані президентом, коли повернуться додому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-