путінське «перемир'я» є інформаційною операцією – ISW

путінське «перемир'я» є інформаційною операцією – ISW

Укрінформ
Оголошене президентом рф "перемир'я" з 6 на 7 січня є інформаційною операцією, спрямованою на заподіяння шкоди репутації України і виставляння її такою, що не бажає миру.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) щодо агресії рф проти України, передає Укрінформ.

"Заява президента росії влодимира путіна про те, що російські війська проведуть 36-годинне перемир'я з 6 на 7 січня у зв'язку зі святкуванням православного Різдва, швидше за все, є інформаційною операцією, спрямованою на заподіяння шкоди репутації України", - йдеться у звіті.

Американські аналітики вказують на те, що українські та західні офіційні особи, в тому числі президент США Джозеф Байден, одразу ж підкреслили лицемірність заяви путіна про припинення вогню та наголосили, що російські війська продовжували завдавати ударів по українській військовій та цивільній інфраструктурі як 25 грудня, коли багато православних українців святкували Різдво Христове, так і під час святкування Нового року.

Читайте також: За дев’ять років війни росія 11 разів зірвала перемир’я - Міноборони

"путін може переслідувати мету зі встановлення 36-годинної паузи для російських військ, щоб надати їм можливість перепочити, відновити сили та провести перегрупування для відновлення наступальних операцій на критично важливих ділянках фронту. Така пауза принесе непропорційну користь російським військам і почне позбавляти Україну ініціативи", - вважають американські аналітики.

Крім того, вони вважають, що очікуване невиконання Україною раптово оголошеного путіним перемир'я може бути використано росією, щоб "виставити Україну незговірливою і такою, що не бажає робити необхідні кроки назустріч переговорам". "Це навмисна інформаційна тактика, яку росія вже використовувала раніше", – заявили в ISW.

Аналітики також звертають увагу на те, що раніше 14 грудня речник кремля дмитро пєсков заявляв, що росія не планує припиняти вогонь на Різдво, а "тому раптова заява путіна від 5 січня викликає здивування". "Якби путін був серйозно налаштований на релігійно мотивоване припинення вогню, у нього було достатньо часу, щоб підготуватися до цього. Оголошення про припинення вогню за 24 години до того, як воно має набути чинності, свідчить про те, що це було зроблено з наміром виставити українські сили, які продовжать воювати протягом усього періоду дії перемир'я, як такі, що не бажають працювати над досягненням миру і прагнуть воювати за будь-яку ціну", - йдеться у звіті.

Читайте також: На Різдво росіяни можуть влаштувати теракти у храмах на окупованих територіях — Верещук

Як повідомляв Укрінформ, раніше російські пропагандистські медіа повідомили, що президент країни-терориста рф володимир путін нібито доручив ввести з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня “режим припинення вогню” по всій лінії бойового зіткнення сторін в Україні.

Зі свого боку радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив, що для росії “тимчасове перемир’я” можливе після виходу з тимчасово окупованих територій, адже Україна не атакує чужі землі й не вбиває цивільних, а знищує виключно загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-