росіяни знімають шеврони зі своїх загиблих, аби їх не могли ідентифікувати і повернути — ЗМІ

росіяни знімають шеврони зі своїх загиблих, аби їх не могли ідентифікувати і повернути — ЗМІ

Укрінформ
Росіяни знімають шеврони зі своїх загиблих, аби їх не могли ідентифікувати і повернути додому.

Як передає Укрінформ, про це в коментарі для Суспільне — Харків сказав військовий з позивним "Юрист" — один з тих, хто займається пошуком тіл загарбників на Харківщині.

“Представники збройних сил рф у своїх же мертвих бійців забирають або знімають усі шеврони, ідентифікатори, усі документи, які можуть підтвердити приналежність до того чи іншого підрозділу або до конкретної особи. Моя версія, щоб ми не показували їхні реальні втрати, які є на цей час і протягом усієї збройної агресії. А також не бажають, щоб тіла повернулися додому. І щоб їхні матері або близькі родичі не знали, не підіймали хвилю народного бунту проти самої верхівки, самої влади. Для них краще, коли вони просто фігурують у їх документах, як "зник безвісти". І все”, - наголосив "Юрист".

Читайте також: У Макіївці росіяни зазнали однієї з найбільших втрат за час війни - NYT

Військовий працює у групі, яка займається пошуком, забором та ідентифікацією тіл збройних сил рф на Куп'янському напрямку, Ізюмському напрямку та на всій Харківщині.

За словами військового, загиблі, яких йому доводилося ідентифікувати, переважно не кадрові військові. Призивають або зовсім молодих, необізнаних, або тих, хто проходив військову службу дуже давно і нічого не можуть зробити, вони погано фізично розвинені і не підготовлені.

“Вони не підготовлені зовсім. Не дуже забезпечені речами. У багатьох немає штатних берців, штатної форми. Все або якісь цивільні носки, панчохи, цивільне взуття. Багато хто у светрах цивільних. Але приналежність до збройних сил — це те, що ми знаходимо їх у камуфляжі збройних сил рф”.

За словами "Юриста", росіяни неодноразово били ракетами по місцях, де зберігаються тіла військовослужбовців. Зокрема так сталося 18 жовтня під час атаки на один з залізничних вузлів у Харкові.

“Було влучання восьми ракет у вагон-рефрижератор, в якому зберігалися тіла. Потім, звісно, місце локації вагона змінилося”, - розповів військовий.

Сама процедура ідентифікації цих тіл визначена постановою Кабінету МіністрівУкраїни. В неї входить опис тіла, актування та взяття зразків ДНК для подальшої подачі цих документів для міжнародного трибуналу в Гаазі.

Читайте також: Втрати рф перевищили 108 тисяч: за добу ЗСУ ліквідували 750 загарбників

Всі батьки, матері та родичі російських військовослужбовців, які загинули в Україні, мають можливість "звернутися до нашої країни, щоб здати свої проби ДНК і відшукати своїх синів, батьків".

“Юрист” вважає також найголовнішим, що завдяки кожному цьому тілу можна повернути тіло українського бійця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-