Президент у Верховній Раді вручив нагороди військовим

Президент у Верховній Раді вручив нагороди військовим

Фото
Укрінформ
Президент України після виступу зі щорічним посланням до Верховної Ради вручив державні нагороди українським захисникам, які були запрошені до парламенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

Зокрема, Президент вручив орден «Золота Зірка» Герою України підполковнику Володимиру Весніну, який з лютого до квітня з підвищеним ризиком для життя виконував бойові завдання з протиповітряної оборони. Зокрема, розрахунок Весніна знищив 13 ворожих літальних апаратів противника. З квітня до вересня підполковник здійснював бойове керування зенітними ракетними обслугами та мобільними вогневими групами ПЗРК, які виконували бойові завдання з прикриття об’єктів інфраструктури Української держави.

Також Президент вручив «Золоту Зірку» майору Вадиму Ворошилову, який із першого дня повномасштабного вторгнення росії здійснив 75 бойових вильотів. 12 жовтня льотчик збив п'ять дронів-камікадзе Shahed-136. Під час знищення дрона над Вінниччиною неподалік літака розірвалася ракета, унаслідок чого він втратив керованість. За курсом була Вінниця. Вадим Ворошилов продовжив рух і, вивівши літак у безпечну зону, здійснив катапультування.

Президент у Парламенті вручив нагороди військовим / Фото: president.gov.ua

З рук Глави держави орден отримав полковник Роман Качур, якому присвоєно звання Героя України. Він уміло та ефективно командує підпорядкованими підрозділами, спланував і реалізував систему розвідувальних вогневих комплексів, що нині здійснюють успішну контрбатарейну боротьбу та артилерійську підтримку військ.

Окрім того, орден «Золота Зірка» Зеленський вручив підполковнику Олексію Осипенку, який разом із підлеглими в лютому брав участь у знищенні колон російських загарбників на Харківському напрямку. У результаті блискучої роботи гвардійців ворожа техніка була повністю розбита за 15 хвилин. Наприкінці червня після знищення ворожого опорного пункту та окупантів підполковник, отримавши важке поранення, продовжив прикривати групу з кулемета. Завдяки вчинку Осипенка група не зазнала втрат і змогла відбити атаку ворога.

Читайте також: Президент нагородив 131 захисника України, 13 - посмертно

Президент вручив орден «Золота Зірка» дружині та дітям підполковника Андрія Літуна, якого удостоєно звання Героя України посмертно. У лютому підполковник брав участь у боях проти російських загарбників за міста Мелітополь і Токмак, знищуючи техніку й живу силу противника. Ціною власного життя він прикривав відхід підлеглих, завдяки чому вдалося уникнути ще більших втрат серед особового складу підрозділу.

Орден глава держави також вручив рідним загиблого Героя України механіка-водія танкового взводу старшого солдата Віталія Пархомука. 8 березня, під час контрнаступу на сили окупантів із населеного пункту Наливайківка його танк знищив «Урал» та броньовану техніку противника. У ході бою з більшими силами противника старший солдат Пархомук загинув.

Президент передав орден матері старшого лейтенанта Романа Русника, якого удостоєно звання Героя України посмертно. На початку березня біля населеного пункту Кремінна Луганської області Русник виявив ворожу ДРГ і силами одного відділення успішно знешкодив її. Ціною власного життя він прикривав відхід побратимів. Бронегрупа, що прийшла на допомогу, знешкодила вороже угруповання.

Читайте також: Президент відзначив держнагородами 119 військових, двох з них - посмертно

Також глава держави вручив відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг» командиру артилерійського взводу лейтенанту Дмитру Магльованому, який під час звільнення населених пунктів на Запоріжжі активно знищував ворожу техніку та склади боєприпасів.

Відзнаку «Хрест бойових заслуг» отримали загалом четверо військовослужбовців Збройних Сил України.

Зеленський також вручив ордени та медалі військовослужбовцям ЗСУ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Загалом нагороди з рук Верховного головнокомандувача ЗСУ отримали понад 30 військовослужбовців.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у середу, 28 грудня, виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-