Битва за Україну. День триста шостий

Битва за Україну. День триста шостий

Укрінформ
Наші безпілотники вже вдруге в грудні успішно атакують стратегічний військовий аеродром ворога в Енгельсі. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про триста шостий день війни: чим жили Україна та українці  26 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

   -  Україна ініціює комплексний процес, спрямований на позбавлення росії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключенні її з ООН у цілому - заява Міністерства закордонних справ.
російська федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому, - нагадали у зовнішньополітичному відомстві.

Україна не буде миритися з брехнею та фальсифікацією, завдяки якій росія узурпувала місце радянського союзу в Радбезі ООН, - написав у Фейсбуці міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи ініційований Україною процес.

У заяві Міністерства закордонних справ України щодо нелегітимності перебування рф у Радбезі ООН та ООН у цілому йдеться і про те, що  росія системно блокує рішення в Організації Об'єднаних Націй. 31 раз із 1991 року рф застосувала вето в Раді Безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член Радбезу.

***

  -    Міноборони росії підтвердило загибель трьох військовослужбовців під час вибухів на військовому аеродромі «Енгельс» у Саратовській області в ніч на 26 грудня - про це повідомляє ТГ-канал телеканалу «звезда» міноборони рф.

російське відомство заявляє, що аеродром атакувала Україна за допомогою ударного безпілотника, і його нібито вдалось збити силами протиповітряної оборони, а літаки не пошкоджені. Втім, інші джерела повідомляють, що загиблих восьмеро, а збила ППО лише одну з ракет, запущену з безпілотника, а інша – вразила ціль.

Під час вибуху, ймовірно, загинули військові пілоти стратегічних ракетоносців Ту-96 та Ту-160 - повідомив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат. Також деякі джерела повідомляють, що міг бути знищений пункт управління авіабази.

Це вже друга атака з повітря аеродорому стратегічної авіації, який розташований за 700 км від українського кордону. Перша відбулася 5 грудня, і, як повідомляли ЗМІ, тоді були пошкоджені два бомбардувальника-ракетоносці Ту-95.

Саме з цього аеродрому здійснюються всі масовані ракетні атаки росіян на Україну. Тут базується російська стратегічна авіація – бомбардувальники Ту-95 та Ту-160.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Ми витримали на початку війни – атаки, погрози, ядерний шантаж, терор, ракетні удари. Витримаємо і цю зиму. Бо знаємо, за що боремося».
  2. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Якщо підсумувати всі залаштункові розмови, не лише у Вашингтоні, а й інших країнах, то висновок такий: вся потрібна зброя буде, це лише питання часу…».
  3. Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони: «Крим буде повернуто комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони України протягом доби завдала удару по району зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління та 6 районів зосередження живої сили противника – Генштаб. 

-   У неділю,  25 грудня, на тимчасово зайнятій території Херсонської області, було вбито 50 військовослужбовців російської армії і близько 100 - поранено. Також знищено близько 5 одиниць військової техніки різного типу. 

-   Українська ППО знищила близько 70 дронів із другої партії безпілотників, що надійшли з Ірану до росії і якими рф упродовж останніх двох тижнів атакувала територію України - речник командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

-   російські окупаційні війська перекидають живу силу до Бердянська та Мелітополя, однак значного посилення ворога на Запорізькому напрямку поки що не спостерігається - керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін.

-   У Чорному, Азовському та Середземному морях росія тримає на бойовому чергуванні 20 кораблів, серед яких 8 носіїв “калібрів” із загальним залпом 88 ракет -  пресслужба командування ВМС ЗСУ.

-   росіяни готуються до масованого удару по Україні, Сили оборони готові до цього —  заявила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

***

-   Жителів Херсона закликають до евакуації – обстріли міста стають дедалі масштабнішими - Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. В результаті масованого удару по Херсону в суботу, 24 грудня, у важкому стані - 18 із 64 поранених. рашисти тоді вбили 11 людей.

-   росіяни за тиждень обстріляли Запорізьку область понад пів тисячі разів.

-   Армія російської федерації за минулу добу здійснила атаки на шість областей України і завдала поранень чотирьом цивільним особам.

-   На фронті загинув херсонський журналіст і режисер Антон Коломієць -  Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. 

-   У лікарні помер постраждалий внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу 16 грудня - кількість жертв зросла до п'яти, - повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

-   В Україні із початку повномасштабної війни з рф наразі вважається безвісти зниклою 331 дитина.

                                                  

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   В енергосистемі країни зберігається суттєвий дефіцит - аварійні відключення ввели у Києві та п’яти областях, -  НЕК «Укренерго». 

-   Президент Зеленський розраховує на участь Індії в реалізації формули миру - Зеленський провів розмову з прем’єром Індії. Нагадаємо, Володимир Зеленський 15 листопада під час звернення до учасників саміту G20 запропонував формулу миру і назвав 10 обов’язкових умов для припинення війни в Україні.

-   Зеленський підписав закон про Нацпрограму інформатизації, який підвищує ефективність механізму взаємовідносин між учасниками процесу задля інформатизації країни, цифровізації та електронного урядування.

-   Здавати кров для поранених після масованого удару по Херсону їхали люди навіть із області - про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

-   На Закарпатті збудують тимчасове житло для переселенців із Луганщини  - про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

-   Ще одна парафія УПЦ МП на Київщині ухвалила рішення про перехід у підпорядкування Православної церкви України – ЗМІ.

-   Понад 1000 відділень: в Україні створили банківську мережу на випадок блекауту – НБУ. Це спільна мережа відділень банків по всій Україні, які будуть працювати та надавати клієнтам банківські послуги навіть у критичній ситуації під час блекауту.

-   Медики з усієї України зібралися у Львові — говорили про реабілітацію постраждалих унаслідок війни, - розповіла дружина Президента Олена Зеленська.

-   Впродовж двох останніх днів у межах «зернової ініціативи» з портів Великої Одеси вийшли 9 суден із 390 тис. тонн агропродукції для Африки, Азії та Європи - Міністерство інфраструктури.

***

-   Суспільне оголосило імена 20 переможців Радіодиктанту національної єдності-2022, серед яких учні 7 та 10 класів, тимчасові емігранти та переможці минулого року.

-   У Дніпрі в понеділок, 26 грудня, демонтували пам'ятники Максиму Горькому та радянському льотчику-випробувачу, герою СРСР Валерію Чкалову, - повідомляє Суспільне.

-   Стали відомі  лауреати премії імені Лесі Українки у 2022 році

***

-   У новорічну ніч комендантську годину в Україні не скасовуватимуть, порушників затримуватиме поліція – Нацполіція.

-   "Потяг Святого Миколая" за тиждень побував у Слов’янську, Краматорську, Занках, Балаклії, Ізюмі, Миколаєві та Херсоні. Остання зупинка була, певно, найважчою, бо по місту гатила артилерія, але подарунки ми все ж вирішили довезти, - повідомляє  АТ "Укрзалізниця". "Потяг Святого Миколая" – це спільна ініціатива АТ "Укрзалізниця" та ЮНІСЕФ Україна. Він має привезти на звільнені території понад 30 тисяч подарунків.

***

-   На Закарпатті прикордонники України та Румунії розшукують чотирьох чоловіків, які загубилися в горах – ДПСУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Литовський Сейм направив Володимиру Зеленському запрошення приїхати в січні до Вільнюса для отримання премії Свободи, яку присуджено йому як лідерові України, яка бореться за свободу та незалежність, - повідомляє національний мовник LRT.

-   Литва відправить в Україну 30 тисяч ліжок, які можна скласти за дві хвилини. Вони, в першу чергу, призначені для фронту і для їх складання не потрібні інструменти та шурупи,  - інформує LRT.

-   Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини виділило 35 млн євро для UNICEF Україна для освітніх та санітарних потреб дітей у Західній та Центральній Україні.

-   В Україну прибули 52 трансформатори від технологічної компанії Hitachi Energy для відновлення енергосистеми, пошкодженої російськими обстрілами - пресслужба ДТЕК.

-   Американська корпорація IBM, один із найбільших світових виробників усіх видів комп'ютерів і програмного забезпечення, переклала українською мовою чотири найпопулярніші курси. Вони доступні на безоплатній платформі SkillsBuild -  Мінцифри.

-   Японська компанія виділила $1 мільйон, які спрямують на забезпечення освітян та здобувачів освіти цифровими девайсами - міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

-   Україна в якості гуманітарної допомоги у 2022 році отримала 223 тисяч доз вакцин проти грипу, - повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

***

-   Кількість загиблих унаслідок потужних снігопадів у Сполучених Штатах зросла до 37 осіб – ВВС. Західний штат Монтана найбільше постраждав від холоду,. The Independent зазначає, що через сильні снігопади у  Японії загинули вже 17 людей.

ВОРОГ

-   Жодної ракети Іран так і не передав рф - начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. Все, що Іран передав москві крім Shahed-136 та Shahed-131, це - великий Mohajer-6, схожий на Bayraktar за тактико-технічними характеристиками.

-   У збройних силах російської федерації вчетверте від початку повномасштабного вторгнення в Україну змінився командувач західного військового округу – розвідка.

-   рф бракує сил та засобів для спостереження за своїми оборонними позиціями – британська розвідка

-   російський футбольний союз (рфс) має ухвалити сьогодні рішення про вихід з Європи та перехід до Азії. Представники країни-агресора  сподіваються завдяки цьому обійти відсторонення від міжнародних матчів, які на них наклали після повномасштабного вторгнення рф в Україну. «Вікно в Європу» в росії продовжують наполегливо забивати. То й нехай.

-   мвс росії оголосило у федеральний розшук журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, повідомляє "Медіазона" з посиланням на базу розшуку міністерства. Христо Грозєв – журналіст-розслідувач, керівник проєкту Bellingcat. Зокрема, він разом із командою Олексія Навального та іншими журналістами розслідував отруєння останнього.

-   У Новосибірську палають склади: вогонь охопив понад 1800 квадратних метрів - «НГС. Новини».

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-