Міжнародна група юристів збирала докази воєнних злочинів росіян у Херсоні - Reuters

Міжнародна група юристів збирала докази воєнних злочинів росіян у Херсоні - Reuters

Укрінформ
Міжнародна команда юридичних радників з організації Global Rights Compliance зі штаб-квартирою в Гаазі співпрацює з місцевою прокуратурою у визволеному Херсоні з метою збору доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військами.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на публікацію Reuters.

«Ми приїхали сюди з триденною місією, щоб підтримати Генеральну прокуратуру України, а саме команду, яка розслідує сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом, - сказав юридичний радник Джуліан Елдерфілд – один із тих, що відвідували Херсон з четверга по суботу.

Зусилля експертів спрямовані на підтримку української влади в питанні притягнення росіян до відповідальності загалом за злочинну діяльність під час окупації.

Читайте також: Катування, зґвалтування і вбивства: в Україні зафіксували 47 тисяч воєнних злочинів рф

Група працювала спільно з українськими прокурорами. Вони відвідували лікарні та інші місця, аби поспілкуватися з жертвами злочинів, зокрема, і тих, що постраждали від сексуального насильства.

Начальниця другого відділу Управління Офісу Генпрокурора щодо СНПК (сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом) Анна Сосонська розповіла, що вона контролюватиме розслідування та вивчатиме можливу роль російських політичних та військових лідерів у будь-яких злочинах.

"Скрізь, де базувалися російські солдати, вони чинили воєнні злочини, чинили сексуальне насильство, катували, вбивали", - сказала Сосонська.

Вона додала, що за результатами роботи міжнародних юристів виявлено факти сексуального насильства, інформацію про них внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте також: Воєнні злочини рф: в ООН і далі моніторять ситуацію та не реагують на кремлівську брехню

Зазначається, що в цілому кількість злочинів, скоєних росією в Україні від початку повномасштабного вторгнення, обчислюється десятками тисяч. Генпрокуратура повідомляє про більш як 50 тис. різних випадків.

Ідеться, зокрема, і про злочини геноциду та агресії, які можуть бути передані до міжнародних судових інстанцій, таких як Міжнародний кримінальний суд.

Відповідно до Женевських конвенцій, зґвалтування може становити воєнний злочин. Широкомасштабне або систематичне сексуальне насильство може бути прирівняне до злочинів проти людяності, які вважаються тяжчими, зазначають юристи.

Читайте також: Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

Нагадаємо: Global Rights Compliance Foundation є неприбутковою організацією, що спеціалізується на міжнародному гуманітарному, кримінальному праві та правах людини та працює в постраждалих від конфліктів зонах по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-