Сьогодні День Збройних Сил України

Сьогодні День Збройних Сил України

Укрінформ
6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», а 13-го грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль привітав Збройні Сили України з професійним святом і наголосив, що міць ЗСУ непохитна, як і віра українців в них.

«Збройні Сили України сьогодні — це хоробрість, звитяжність та надія українців. Надія України. На їхніх бойових плечах — роки захисту нашої Батьківщини. Увесь світ бачить: міць ЗСУ непохитна, як і наша віра в них», - написав він у Телеграмі.

Навіть крізь найтемнішу темряву українські воїни несуть за собою на звільнені території світло добра та свободи, світло Українського незалежного майбутнього, додав Глава уряду.

Крім того Шмигаль назвав символічним, що сьогодні, 6 грудня, також згадуємо початок Першого зимового походу Дієвої армії УНР у 1919 році: «Українські воїни ніколи не здавалися. І більш ніж через століття Збройні Сили України продовжують боротьбу. Україна понад усе!».

Читайте також: Вірю в нашу Перемогу: Залужний привітав військових із Днем ЗСУ

Шмигаль наголосив, що українці вдячні Збройним Силам України за кожен день, кожну хвилину нашої свободи. Також Україна шанує пам'ять кожного, хто віддав за це життя.

До привітання ЗСУ приєднався міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“У День Збройних cил України ми вшановуємо героїв нашого часу: українців та українок в одностроях. Цього року ЗСУ дійсно змінили хід світової історії. Українська армія сьогодні — це сила добра, яка захищає не лише Україну, а й всю Європу та фундаментальні принципи cтатуту ООН”, - зазначив Кулеба у Твіттер.

Своєю чергою у МКІП зазначили, що День Збройних Сил України — одне з найважливіших свят в умовах війни.

"Люди, яким ми завдячуємо життям і можливістю щодня прокидатися на рідній землі. Незламні герої, наша могутність та сила, титани — кожне з цих слів сьогодні про них. Адже саме завдяки тим громадянам України, які вирішили стати на її захист і покласти за це життя, ми сьогодні відзначаємо його", - ідеться у повідомленні відомства.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що ЗСУ вже зробили легендарною українську армію.

«Ми точно зрозуміли, що герої - серед нас. Це ті, хто став на захист нашої країни проти сильного ворога. Ті, завдяки кому ми прокидаємось, маємо змогу жити та працювати, виховувати наших дітей та дивитись в завтрашній день, навіть під час війни. Ви вже зробили українську армію легендарною. Зі святом вас, з Днем Збройних Сил України», - написав він у Телеграмі.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що подвиги ЗСУ вражають увесь світ.

Читайте також: Пишаємося, захоплюємося, дякуємо: Зеленський привітав військових із Днем ЗСУ

"Любі наші захисники і захисниці! Зі святом кожного та кожну, хто віддано бореться за рідну Україну, хто боронить її щосекунди, вдень і вночі. Вас любить вся країна! Вас прославляють у кожній родині. Ваші подвиги вражають увесь світ. Вас чекають на, поки що, окупованих територіях. І дочекаються. Бо це - ЗСУ!", - зазначив Стефанчук.

Він додав, що Збройні Сили України - це сила, міць та незламність. Стефанчук зауважив, що Україна відчуває гордість за безстрашне військо, де всі Герої, висловивши переконання, що Україна переможе.

Стефанчук у відеозверненні нагадав, що у цей день, 6 грудня, у 1991 році у 1991-му році Верховна Рада незалежної України ухвалила закон про ЗСУ. Він також наголосив, що весь український народ обєднався, щоб допомогти ЗСУ в боротьбі з російською агресією. Голова ВР відзначив, що ЗСу дають таку відсіч "другій армії світу", яку не очікував ніхто.

Читайте також: Звитяга українців зламала дух рашистській орді – привітання командувача Повітряних Сил ЗСУ

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен привітала Збройні сили України з професійним святом і побажала кожній родині українських воїнів зустріти їх живими.

«Честь і слава Героям, які до останнього подиху залишились вірними Батьківщині, вічна пам'ять загиблим, доземна вдячність тим, хто нині в строю! Кожній родині від усього серця бажаю обійняти своїх рідних, зустрівши живими. А Перемога буде!», - процитували у диппредставництві пані Фельдгузен.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола привітала Збройні сили України з професійним святом, побажавши їм перемоги.

«Ви переможете. Ви переможете заради своїх полеглих героїв. Ви переможете заради своїх дітей. Ви переможете заради своєї свободи. Ви переможете заради наших цінностей. Ви переможете заради України. Ви переможете заради Європи», - наголосила Мецола.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Впродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи. Крім внутрішніх чинників, додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко противилися створенню в нашій країні дієздатних Збройних сил.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини Донбасу. І попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.

Наразі наша армія воює уже в повномасштабній війні. Якщо ж говорити про людей зі зброєю, то до ЗСУ доєдналися сили Територіальної оборони, а ще – Національна гвардія, прикордонники… І вони - здивувала всіх, явивши світові небачену раніше мужність в бою та  воєнну майстерність. Рік тому відповідно рейтингу Global Firepower Index-2021, Збройні Сили України за своєю боєздатністю займали… 25-те місце серед 140 країн світу. Зараз про це смішно читати.

Зі святом вас, дорогі наші захисники і захисниці! Ви – найкращі! Перемоги вам!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-