Варто розділяти поставки Patriot у Польщу та допомогу із ППО для України – Столтенберг

Варто розділяти поставки Patriot у Польщу та допомогу із ППО для України – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО будуть продовжувати допомогу для України в організації багаторівневої системи повітряної оборони проти російських атак, але це питання не варто поєднувати із пропозицією про поставки систем Patriot до Польщі.

Про це сьогодні у Берліні під час спільної із Канцлером Німеччини Олафом Шольцем прес-конференції заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Німеччина вже доставила в Україну критично важливі системи протиповітряної оборони, зокрема, IRIS-T. Союзники мають намір наростити ці зусилля, та надати ще більше засобів ППО для України. Але важливо розуміти – йдеться не лише про доставку нових систем, але також про те, що вже доставлені системи мають діяти. Вони повинні мати боєприпаси, запасні частини та можливості для обслуговування. Тож ми маємо розділяти пропозицію про поставки трьох батарей Patriot для Польщі та більш широке питання забезпечення поставок союзниками засобів протиповітряної оборони в Україну», - сказав Столтенберг.

Відповідаючи на запитання журналістів про готовність союзників постачати в Україну більше боєприпасів, керівник Альянсу зауважив, що союзники поставляють та будуть продовжувати поставляти в Україну велику кількість боєприпасів, оскільки жорстока війна росії проти України потребує їх у дуже великих обсягах, про що раз за разом нагадує Україна.

«Союзники роблять це, використовуючи власні, вже існуючи склади (боєприпасів – ред.). Але це не може тривати протягом тривалого періоду. Тому Німеччина, як і інші союзники, вже розпочали взаємодіяти із оборонною промисловістю, щоб збільшити виробництво боєприпасів. Частково це буде використано для поповнення існуючих запасів НАТО, а також для того, щоб забезпечити продовження доставки боєприпасів в Україну», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що всі союзники по Альянсу погоджуються із терміновою необхідністю допомогти Україні зброєю, включаючи поставки протиповітряних систем. Столтенберг також відзначив зусилля Німеччини та її пропозицію щодо поставок трьох батарей Patriot для посилення повітряної оборони Польщі.

«Це демонструє провідну роль та величезний внесок, який Німеччина робить для захисту союзників по Альянсу. Діалог з Польщею триває, я думаю, що цей процес невдовзі буде завершений. Але це різні обговорення – про поставки цих трьох Patriot, які Німеччина запропонувала, щоб допомогти захистити польський повітряний простір, і ширше та більш масштабне питання щодо поставки більшої кількості засобів повітряної оборони для України», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Партнери мають забезпечити ефективну роботу переданої Україні зброї – Столтенберг

В свою чергу, Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що позиція Німеччини щодо готовності допомогти Польщі, як союзнику по Альянсу, у захисті неба, залишається незмінною.

Як повідомлялося, Німеччина запропонувала Польщі системи Patriot для посилення протиповітряного захисту після того, як на її території внаслідок масованої ракетної атаки рф проти критичної цивільної інфраструктури України вибухнула ракета, убивши двох людей. Уряд Польщі запропонував розмістити ці Patriot на території України, наголосивши, що це було би більш ефективним захистом. Німеччина відмовилася. В свою чергу міністерство оборони США повідомило, що на цьому етапі не розглядає поставки цих систем в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-