Хочуть стримати невдоволення: в ISW пояснили, чому росія почала частіше обмінювати полонених

Хочуть стримати невдоволення: в ISW пояснили, чому росія почала частіше обмінювати полонених

Укрінформ
В американському Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що росія почала частіше проводити обміни військовополоненими, щоб заспокоїти хвилю невдоволення в інформаційному просторі, викликану поразками її війська в Україні.

Про це йдеться в останньому звіті ISW, передає Укрінформ.

Як зазначають американські аналітики, російські та українські джерела повідомили про три одночасні обміни військовополоненими між 23 та 25 листопада, під час яких обміняли 35 російських військовополонених на 35 українських військовополонених 23 листопада, 50 на 50 - 24 листопада та дев’ять на дев’ять - 25 листопада.

На думку ISW, частота обмінів військовополоненими протягом останніх кількох днів сама по собі є переломним моментом, оскільки раніше міноборони росії було помітно стриманим у проведенні таких обмінів і зіткнулося зі значною критикою через очевидну відсутність уваги до російських військовополонених протягом останніх місяців.

«Збільшення частоти обмінів військовополоненими, ймовірно, частково покликане подолати невдоволення російських мілблогерів, які повідомляли про останню серію обмінів у відносно нейтральному тоні й наголошували на рівному співвідношенні обміну», - йдеться у звіті інституту.

Читайте також: СБУ показала ексклюзивні кадри з обміну полонених 24 листопада

Ключові висновки ISW:

  • Повідомлення про групу недоукомплектованих і погано забезпечених мобілізованих розділяють російський інформаційний простір.
  • президент володимир путін неправдиво представив зустріч із підібраними жінками як відверту розмову з матерями мобілізованих.
  • Розслідування української служби Forbes показало, що війна в Україні серйозно вплинула на річний бюджет російської федерації.
  • Можливо, міноборони росії збільшило частоту обмінів військовополоненими, щоб заспокоїти невдоволення в російському інформаційному просторі.
  • Український високопосадовець підтвердив, що українські сили вбили іранських військових радників в окупованому росією Криму.
  • військове керівництво рф може поширювати документ про те, що росії необхідно мобілізувати п’ять мільйонів військовослужбовців для перемоги у війні в Україні, чого росія зробити не може.
  • російські війська здійснили обмежені контратаки, щоб повернути втрачені позиції на північний захід від Сватового, а російські джерела стверджували, що українські сили продовжували контрнаступальні операції в напрямку Кремінної.
  • росармія продовжувала вести наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки, а впливові російські діячі, можливо, створюють інформаційні умови, щоб відвести від себе провину за відсутність прогресу в районі Бахмута.
  • російські війська продовжували створювати оборону на південь від річки Дніпро в Херсонській області та навколо критично важливих наземних ліній зв’язку, що з’єднують Крим із південною частиною Херсонщини.
  • російські джерела та офіційні особи продовжують спроби сформувати наратив навколо ймовірної другої хвилі часткової мобілізації, заперечуючи при цьому можливість загальної мобілізації.
  • російські чиновники продовжують спроби стимулювати демографічні зміни в окупованих районах України шляхом депортації українських жителів і заміни їх завезеними російськими громадянами.
Читайте також: Маляр застерегла ЗМІ: інтерв'ю з колишніми полоненими можуть зашкодити подальшому обміну

Раніше в Інституті вже заявляли, що путіну все важче заспокоїти частину високоідеологізованого провоєнного електорату через неспроможність його військових досягти його максималістських цілей щодо повалення українського уряду та захоплення всієї України.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-