Битва за Україну. День двісті сімдесят четвертий

Битва за Україну. День двісті сімдесят четвертий

Укрінформ
Сьогодні – 9 місяців Великої війни. Україна повернула Херсон і знищила майже 86 тисяч окупантів. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят четвертий день війни: чим жили Україна та українці 24 листопада 2022 року.

НАСЛІДКИ РАКЕТНОГО УДАРУ

- Станом на 15:00 електрика подана до всіх областей України, зараз триває підключення до мережі побутових споживачів - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента.

- На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводять пускові операції - Енергоатом. За готовності енергосистеми, блоки цих станцій підключать до електромережі й постачання електроенергії поновиться.

- У зв’язку з відсутністю електроживлення, призупинена робота в пунктах пропуску "Солотвино" на кордоні з Румунією та в пунктах пропуску "Косино" і "Дзвінкове" на кордоні з Угорщиною – Держприкордонслужба.

- Станом на ранок 24 листопада 95 пасажирських потягів АТ "Укрзалізниця" продовжують рух, із них 81 потяг запізнюється понад на годину – Укрзалізниця.

- На Дніпропетровщині на поверхню підняли майже 3 тисячі гірників, які застрягли у шахтах через знеструмлення підприємств – ОВА. Підняли на поверхню 653 шахтарів у Кривому Розі і понад 2000  - у Павлоградському районі.

- Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" тимчасово припинив виплавку сталі та виробництво прокату через дефіцит електропостачання.

- Унаслідок обстрілу військами рф Київської області було пошкоджено 8 приватних житлових будинків, 5 багатоповерхівок, дитячий садок та школа. Загалом по Україні через ракетний удар загинуло 10 мирних жителів, серед них двоє дітей, 52  зазнали поранень - Нацполіція. 

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У Польщі розпочалося 20-те осіннє засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, яке триватиме до 26 листопада. Участь у засіданні беруть близько 200 парламентаріїв із 52 країн. Під час інавгураційного засідання  Володимир Зеленський заявив, що треба використати всі національні та міжнародні можливості для тиску на державу-терориста, щоб зупинити перелік місяців війни і почати відлік років миру. На засіданні Україна закликала Парламентську асамблею ОБСЄ призупинити членство росії, а якщо ПА ОБСЄ не зможе хоча б призупинити членство держави-агресора, то українська делегація буде змушена подумати про призупинення свого членства.

- Парламент Нідерландів визнав дії росії проти цивільного населення в Україні тероризмом, а росію державою-спонсором тероризму - trouw.nl.

- Європейський Парламент більшістю голосів підтримав пропозицію Єврокомісії та ухвалив рішення щодо виділення для України надзвичайної макрофінансової допомоги (МФД+) в обсязі 18 мільярдів євро, з розрахунку 1,5 мільярда євро щомісяця протягом наступного року, для підтримки стійкості держави в умовах російської агресії та для виконання ключових соціальних функцій.

- Парламент Румунії, Верхня палата парламенту Ірландії та Парламент Молдови визнали Голодомор злочином проти людства і українського народу.

- Німеччина ініціює зустріч міністрів закордонних справ країн G7 у зв'язку з останніми атаками рф на українську енергетичну інфраструктуру - Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН. Зустріч має пройти наступного тижня у Бухаресті.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Україна бачить, як на різних міжнародних майданчиках шукають та знаходять необхідні рішення, щоб допомогти зупинити російський терор. Але чому серед цих майданчиків досі немає ОБСЄ? Чому, зокрема, держава-терорист навіть через 9 місяців своїх безперервних злочинів досі залишається одним із членів вашої ПА? Якби не принциповість Польщі, яка не пустила делегацію рф на засідання, росіяни зараз сиділи б там, і це було б відвертим знущанням з усіх принципів, на підставі яких створювалася ОБСЄ».

Бен Воллес, міністр оборони Британії: «Світ шокували мужність і вміння українських захисників і захисниць, а також величезні недоліки російських збройних сил. Враховуючи переваги, які українці мають у підготовці, обладнанні та високу якість своїх військових проти деморалізованих, погано навчених і погано оснащених росіян, в інтересах України було б зберегти динаміку (наступу — ред.) протягом зими».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Противник поширює інформацію і готує свої війська до так званого можливого загострення обстановки в період з 23 до 28 листопада на російсько-українському кордоні - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу.

- Українська розвідка не підтверджує інформацію про те, що росіяни масово перевозять в Україну боєприпаси з отруйними речовинами - розвідка. 

- На території республіки білорусь, а також у брянській, курській та білгородській областях рф не відмічається підготовки до наступальних дій– Генштаб. Водночас близько 10-15 тисяч особового складу силових структур республіки білорусь готові брати участь у так званій спеціальній військовій операції російської федерації через привабливість високого грошового забезпечення.

- За останні два тижні росія, ймовірно, передислокувала основні підрозділи Повітряно-десантних військ на Донецький і Луганський напрямки - Міністерство оборони Великої Британії.

- Збройні сили України у терміновому зверненні до народу білорусі заявили, що спецслужби рф готують провокації на території республіки, які можуть бути спрямовані на об’єкти критичної інфраструктури. Відео звернення за посиланням.

- Близько 6800 українських військових, станом на сьогодні, пройшли за кордоном підготовку за напрямком “експлуатація озброєння, військової техніки”, ще 300 захисників продовжують навчання – Генштаб.

***

- Україна та росія провели обмін полоненими — додому повернулися ще 50 українських воїнів - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента Вдалося повернути 20 нацгвардійців, 12 хлопців з ВМС, 10 бійців ЗСУ, 6 - ДПСУ, 2 — з Тро. Серед звільнених з полону двоє офіцерів і 48 рядових та сержантів.

- російська армія вбила в Україні 440 дітей та ще 847 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора. В Україні з початку повномасштабної війни з росією вважаються безвісти зниклими 323 дитини.

- На деокупованих територіях Херсонської області росіяни облаштували щонайменше 9 катівень, знайдено понад 400 тіл убитих окупантами цивільних - Андрій Костін, генеральний прокурор.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Зокрема, члени Ставки розглянули перебіг відновлення енергетичної системи України та ліквідації наслідків нещодавніх ракетних ударів росії. Окремо зупинилися на питанні забезпечення стабільності зв’язку в умовах війни, зокрема шляхом переходу на автономне енергоживлення.

- В Україні наразі запрацювали 4362 "пунктів незламності", де цілодобово і безоплатно мають бути електрика, мобільний зв'язок, інтернет, тепло, вода, місця відпочинку – ОП. Більше про «пункти незламності» читайте у матеріалі Укрінформу.

- Силовики провели обшуки в офісах групи компаній VS Energy, яка має п'ять обленерго в Україні – Офіс генпрокурора. Компанія контролюється громадянами РФ, зокрема олігархами з т.зв. лужниківської групи – Євгенієм Гінером та Олександром Бабаковим.

- Київрада схвалила рішення про присвоєння колишньому прем’єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону звання почесного громадянина Києва - Віталій Кличко. Борис Джонсон неодноразово відвідував українську столицю – і в мирний, і в найдраматичніший час нашої боротьби проти російського агресора.

- Мера Харкова Ігоря Терехова оштрафовано за виступи на телебаченні та ведення соціальних мереж російською мовою - Уповноважений із захисту державної мови. Терехов має сплатити штраф у розмірі 3400 грн.

- Виконавчий комітет Одеської міської ради підтримав рішення про демонтаж пам’ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина ІІ. Раніше пам’ятник огородили 7-метровим парканом. Його неодноразово обливали червоною фарбою, розписували, а також на пам’ятник Катерині ІІ одягали ковпак ката, а на руку скульптурі  зачепили зашморг.

- Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук народного депутата IX скликання Михайла Волинця, якого підозрюють у внесенні недостовірних відомостей до е-декларації. Надвечір Волинець повідомив, що знаходиться в лікарні Києва і йому ані повістку, ані підозру ніхто не вручав.

- АТ "ПриватБанк" збільшив до 20 тис. грн ліміт на зняття готівки в банкоматах для власників карток будь-яких українських банків - пресслужба банку. Наголошується, що зазначену суму користувачі карток будь-якого банку можуть отримати в банкоматі ПриватБанку за одну операцію та повторити за три години. Наразі в мережі ПриватБанку працюють понад 5 тис. банкоматів у всіх регіонах України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Європейський парламент ухвалив

- рішення, узгоджене спільно із Радою ЄС, щодо невизнання документів, виданих владними структурами російської федерації на тимчасово окупованих територіях України і Грузії.

- резолюцію, що засуджує репресії проти білоруської опозиції та придушення громадянських свобод режимом лукашенка, а також активне залучення білорусі до російської агресивної війни проти України.

- резолюцію, в якій наполягає на призупиненні бюджетного фінансування ЄС для Угорщини

- Європейський банк реконструкції та розвитку надає гарантію 50 млн євро для підтримки кредитування критично важливих галузей економіки України.

- Європейський союз веде роботу над дев'ятим пакетом санкцій щодо росії через розв'язану нею війну в Україні - Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії.

- Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявляє про просування у переговорах щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС. Зокрема, за словами гендиректора МАГАТЕ, переговори щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС "просуваються вперед", однак "досягти узгоджених параметрів щодо неї не є простою справою" через бойові дії.

- Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному після ракетних ударів рф. і наголосив, що Радбез ООН має дати чітку оцінку вчинкам держави-терориста відповідно до Статуту цієї організації. Україна пропонує, щоб РБ ухвалив резолюцію про засудження будь-яких форм енергетичного терору. Виступ президента дивитися за посиланням.

- Польща попросила Німеччину передати Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot, які раніше Берлін пообіцяв розмістити на польсько-українському кордоні - Маріуш Блащак, віцепрем'єр, міністр національної оборони Польщі. Блащак пропонує встановити ЗРК на західному кордоні України. Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький підтримав пропозицію перемістити Patriot до України. Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що можливість використання оборонних систем НАТО за межами території країн-членів, зокрема в Україні, має бути узгоджена з іншими державами-членами Альянсу.

- російська федерація більше не головуватиме в Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - Еміне Джапарова, заступник міністра МЗС. І хоча держава-терорист продовжує залишатися членом Комітету, проте її роль зведена до мінімуму.

- Литва та Угорщина схвалили фінансову допомогу Україні у розмірі 13 мільйонів євро та 187 мільйонів євро, як свій внесок у запланований пакет надзвичайної макрофінансової допомоги від ЄС у 2023 році в розмірі €18 мільярдів.

- У Литви зібрали $750 тисяч на придбання трьох морських безпілотників для України, всім трьом вже обрали промовисті імена: Peace Дец, Peace Да і Peace Дюк - Андрюс Тапінас, литовський журналіст.

- Косово та Сербія за посередництва ЄС дійшли згоди у суперечці щодо автомобільних номерів - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.  Сербія припинить видачу автомобільних номерних знаків з назвами міст Косова, а Косово своєю чергою припинить перереєстрацію транспортних засобів сербів.

ВОРОГ

- лукашенко заявив, що його 40-тисячне військо не зможе допомогти росії в агресії проти України, хоча і визнав, що його країна бере участь у війні по-іншому - "Белта."

- Власник ПВК "Вагнер" пригожин передав до Європарламенту кувалду з бутафорськими слідами крові у відповідь на новину про можливе визнання його ПВК терористичною організацією – ЗМІ. Саме кувалдою було вбито колишнього ув'язненого Євгена Нужина, якого завербувала ПВК для участі у війні в Україні, після його повернення в росію  в результаті обміну.

- держдума рф в третьому і останньому читанні ухвалила закон про заборону «пропаганди» ЛГБТ у росії – ЗМІ. За порушення закону штраф для громадян становитиме до 200 тисяч рублів, для юридичних осіб – до 5 мільйонів рублів.

- Посол росії в ООН Нєбєнзя заявив, що причина жертв та руйнувань в українських містах – це не ракетні удари окупантів, а робота протиповітряної оборони України.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-