“Пункти незламності”: зиму переживемо — світло, зв’язок, тепло і вода будуть

“Пункти незламності”: зиму переживемо — світло, зв’язок, тепло і вода будуть

Укрінформ
В Україні вже розгорнуто понад 4 тисячі "Пунктів незламності" на випадок тривалого блекауту. І їх ставатиме ще більше

23 листопада російські окупанти завдали черговий масований удар по об’єктах енергетичної інфраструктури України (загалом у період з 10 жовтня по 23 листопада, тобто за півтора місяця, рашисти випустили 338 ракет, - Ред.). Ушкоджень зазнали житлові будинки та ТЕЦ, ТЕС і електропідстанції у місті Києві, Київській, Вінницькій, Львівській та Запорізькій областях. У багатьох регіонах відбулися аварійні відключення електроенергії. Також повідомлялось про відключення електроенергії у сусідній Молдові.

“російська федерація завдає масованих ракетних ударів по Україні орієнтовно раз на тиждень, тож варто бути готовими до наступних терористичних актів кремля”, - розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону представник пресслужби ГУР Міноборони Андрій Юсов.

За його словами, Україна активно працює над захистом, але “є розуміння, що ворог, попри всю свою недолугість і часто карикатурність, серйозний, він озброєний і масовий”.

“Запаси високоточного озброєння у рф значною мірою виснажені. Але є багато ракет не високоточних. Власне, вони за точністю особливо і не женуться. Ми бачимо, що в багатьох випадках розліт в кілометр це умовна норма і влучання навіть не просто в об'єкти енергетичної інфраструктури, а просто в цивільні об'єкти, в житлові багатоповерхові будинки, пологові будинки, лікарні — це є ознака косорукості російських ракетників і в цілому російського режиму. Але запаси є значні, особливо великі запаси ракет до систем С-300”, - наголосив пан Юсов.

Саме тому, на випадок наступного зникнення зв'язку, інтернету та електроенергії — в Україні почали облаштовувати “Пункти Незламності”.

Що таке “Пункти незламності”?

Пункти незламності передбачають можливість для кожного українця цілодобово та безплатно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалого знеструмлення населеного пункту. Кожен ПН матиме у наявності:

  • опалення;

  • воду;

  • освітлення;

  • гарячі напої та їжу;

  • мобільний зв'язок;

  • інтернет (у більшості пунктів);

  • живлення для мобільних пристроїв;

  • місце для відпочинку;

  • кімнати “матері та дитини”;

  • аптечки.

В планах влади – обладнати всі Пункти системами супутникового зв’язку Starlink.

Скільки людей можуть перебувати одночасно та як довго?

Нетривалий час у пунктах одночасно можуть перебувати від 40 до 500 осіб. Часових лімітів на перебування там немає, проте треба давати можливість іншим отримати необхідні послуги.

У разі, якщо в пункті багато людей, чергові повинні зробити все, щоб вас прийняти.

Як знайти "Пункти незламності" у своєму місті чи селі

Такі місця будуть розташовуватися у закладах освіти, будівлях обласних та районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування тощо.

Детальнішу інформацію про їхнє розташування можна дізнатися у районних військових адміністраціях, органах місцевого самоврядування. Або ж — за посиланням на інтерактивну мапу https://nezlamnist.gov.ua/, яка постійно оновлюється. Для спрощення користування варто вбити у пошуку ваш населений пункт.

До слова, згадана мапа, окрім ПН, містить також інформацію про найближчі АЗС, аптеки і магазини, які працюватимуть на генераторах.

Важливо: Запишіть найближчі до вас адреси наперед на випадок, якщо не буде зв'язку.

Скільки ПН вже працює?

В Офісі президента повідомили, що станом на 15:00 четверга, 24 листопада, в Україні відкрито 4 363 пункти незламності. Але їх ставатиме ще більше. Влада закликає бізнес долучатися до ініціативи та створювати на базі своїх закладів пункти обігріву. Це в майбутньому розвантажить ПН та дасть змогу більшій кількості людей отримати захист у разі надзвичайної ситуації.

“Усі ми маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв, враховуючи, які терористи воюють проти нашого народу і що вони намагаються зробити. Впевнений: допомагаючи один одному, всі ми разом зможемо пройти цю зиму”, - наголосив президент України Володимир Зеленський.

Детальніше по деяких містах:

Київ та область

Загалом у Київській області наразі є понад 700 пунктів обігріву (повний список — тут). Натомість у кожному районі столиці підготують в середньому по 100 (а той більше) пунктів обігріву.

У місті Києві вже розгорнуто 10 мобільних “Пунктів незламності” ДСНС. Їх можна знайти за адресами: проспект Перемоги, 69/1 (метро Нивки); вулиця Світлицького, 37 (Виноградар); вулиця Героїв полку "Азов", 6 (метро Оболонь); вулиця Молдавська 3-А, (метро Лук'янівка, поруч з Центральним госпіталем МВС України); Солом'янська площа, вулиця Василя Липківського, 33; проспект Голосіївський, 56 (метро Голосіївська/Деміївська); вулиця Рибальська, 14/16; бульвар Перова, 27 (Троєщина); вулиця Кубанської України, 4а (Лісовий масив); вулиця Олександра Кошиця, 3В (метро Харківська).

Херсон

У Херсоні наразі важко з електроенергією й життя лише повертається до звільненого міста. Тож поки що у місті лише 4 пункти обігріву: вулиця Вишнева, 12, вулиця Молодіжна, 6, вулиця Ломоносова, 75, вулиця Патона, 8-а.

Також Пункти Незламності організували у Бериславі та Білозерці.

Важливо: Пункти Незламності у прифронтових містах (Херсонська, Запорізька, Донецька та Харківська області) на інформаційній мапі не вказані з міркувань безпеки. Інформацію про них ви можете дізнатись в органах місцевого самоврядування, а також в обласних, місцевих та військових адміністраціях.

Харків

У місті цієї зими планують облаштувати понад 200 Пунктів. Які будуть розміщуватися у школах. У місті зводять будиночки, де теж зможуть перебувати містяни.

Крім того, у Харкові вже запустили перші пункти обігріву від ДСНС.

Львів

Перші ПН уже розгорнули в різних частинах міста. Зокрема в центрі та біля залізничного вокзалу.

Одеса

В Одесі вже облаштували понад 150 точок обігріву. Низку з них можна знайти за адресами: вул. Старопортофранківська, 1; вул. Буніна, 41; Привокзальний провулок, 2; вул. Прохорівська, 6; вул. Михайлівська, 3; вул. Варненська, 22; проспект Небесної сотні, 103А; вул. Чорноморського козацтва, 88.

Дніпро

У Дніпрі теж облаштували ПН, які розміщені як на лівому, так і на правому березі Дніпра. Їх облаштовують в адміністраціях та у школах. Адреси Пунктів незламності у наметах, які вже приймають відвідувачів: вул. Телевізійна, 9; вул. Енергетична, 18; вул. Любарського, 6; вул. Панікахи, 23; вул. Юрія Кондратюка, 143А; вул. Журналістів, 17.

Крім того: м. Кривий Ріг, вул. Окружна, 127; м. Кам’янське, вул. Героїв Рятувальників,11; м. Павлоград, вул. Войнової, 7; м. Покров, вул. Центральна, 59; м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 103а; м. Синельникове, вул. Виконкомівська, 20

Тернопіль

На Тернопільщині та в обласному центрі розгорнули понад 100 “Пункти Незламності”. Деякі з них – це спеціально облаштовані намети з генераторами та старлінками. Вони працюють щодня, але поки що з перервою на комендантську годину. Тобто з 23:00 до 05:00 у намет потрапити тернополянам не вдасться.

Луцьк

Перший намет рятувальники облаштували в самісінькому центрі – на Театральній площі. Загалом у Луцьку розмістили два таких пункти. Ще один намет знаходиться біля РАЦСу. Під час аварійних та планових відключень, струм туди подаватиме генератор, в інший час буде світло від міської електромережі. Також у місті вже відкрилися місця для підзарядки у магазинах, банках, АЗС та інших будівлях.

Черкаси

Перший Пункт Незламності запрацював у міському дитячому парку. У пункті є місце відпочинку, місце для прийому їжі, дитячий осередок, медпункт, освітлення. Пункти незламності від ДСНС та місцевої влади працюватимуть цілодобово. Повідомляється, що лиш в освітніх закладах Черкас заплановано розмістити близько 20 пунктів обігріву в різних мікрорайонах міста.

Де ще можна зігрітися та зарядитися?

У компанії ЛУН запустили інтерактивну карту громадських закладів, у яких є електрогенератори. Тут можна зарядити телефон і попрацювати з ноутбуком в умовах відключення світла. Зареєструвати свою адресу можуть власники кафе, магазинів, перукарень, заправок, поштових відділень та інших бізнесів. Посилання на карту з такими закладами - тут.

Ще одну карту створило маркетингове агентство Stroom Digital. На ній позначені заклади, які працюють під час відключень світла, а також укриття. Карта актуальна для Києва, Львова та Рівного. Посилання на карту тут.

Нарешті, у разі відключення світла українці можуть зігрітися у відділеннях поліції. “Понад 1200 відділень поліції на всій території нашої держави без винятку працюють у повному режимі. Вони забезпечені як засобами зв'язку, так і генераторами. І ми запрошуємо наших громадян, які потребують допомоги, у тому числі для обігріву, у відділеннях поліції”, - написав у Телеграм глава Нацполіції України Ігор Клименко. Знайти найближче до будинку відділення поліції можна тут.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-