Норвегія підписала угоду з ЄБРР про допомогу Україні з закупівлею газу

Норвегія підписала угоду з ЄБРР про допомогу Україні з закупівлею газу

Укрінформ
Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсвольд Ведум сьогодні, 21 листопада, підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання фінансування у розмірі 2 мільярдів норвезьких крон, щоб Україна могла купувати природний газ протягом нинішньої зими.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі уряду Норвегії.

“Україна спеціально звернулася до Норвегії з проханням про підтримку закупівель природного газу цієї зими. Час є критичним, і ми дуже раді, що ЄБРР стане нашим партнером у здійсненні закупівель газу. Важливо спрямувати підтримку через створену міжнародно визнану організацію, яка забезпечить ефективне та прозоре використання фінансування”, - заявила Ведум.

Норвезьке фінансування у розмірі 2 мільярдів норвезьких крон (195 млн доларів США) буде направлено через ЄБРР, і саме перший віце-президент Юрген Рігтерінк підписав угоду від імені банку сьогодні в Осло.

Читайте також: Єврокомісія, ЄБРР та Україна підписали Меморандум про модернізацію геоданих

Норвегія є другим за величиною донором діяльності ЄБРР в Україні.

Зазначається, що у липні прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосив, що уряд виділить Україні 10 мільярдів норвезьких крон у 2022 і 2023 роках. З них 2 мільярди норвезьких крон передбачено на закупівлю газу.

Прем`єр-міністр Денис Шмигаль висловив вдячність Норвегії та Європейському банку реконструкції та розвитку за фінансову допомогу Україні для закупівлі газу.

"Норвегія надасть Україні грант на майже 200 млн євро для додаткової закупівлі газу в наші газосховища. Кошти будуть спрямовані "Нафтогазу" через механізм підтримки від ЄБРР, який також виділяє 300 млн євро на відповідні закупівлі", - йдеться у повідомленні.

Також Глава уряду зазначив, що станом на зараз у наших газосховищах понад 14 млрд кубів газу, що достатньо для проходження зими. Водночас в умовах ударів по нашій критичній інфраструктурі з боку росії накопичуватимуть додаткові ресурси.

"Європа і світ допомагають Україні вистояти перед терористичними атаками росії, і ми зробимо все, аби українці взимку були зі світлом та теплом. Вдячні Уряду Норвегії та ЄБРР за те, що допомагають нам у цьому завданні. Вистоїмо, переможемо, відновимо!", - наголосив Глава уряду.

Читайте також: Україна залучить $4,5 мільярда гранту від МБРР та Міжнародної асоціації розвитку

Як повідомляв Укрінформ, уряд Норвегії готується внести близько 1,5 мільярда норвезьких крон (близько 144 мільйонів доларів) до Міжнародного фонду для України під керівництвом Великої Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-