Дипломатичне вирішення війни в Україні наразі неможливе – Шольц

Дипломатичне вирішення війни в Україні наразі неможливе – Шольц

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає за неможливе дипломатичне вирішення війни в Україні в даний момент через те, в який спосіб путін веде цю війну.

Про це він заявив в ефірі телеканалу RND у Лейпцигу, передає Укрінформ.

«Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася і щоб став можливим мир… Однак цією вбивчою війною, яку ми зараз переживаємо, путін запобігає всьому тому, що відбувалося раніше в плані дискусійних процесів», - сказав Шольц.

Він водночас відкинув критику на свою адресу через його «подекуди тривалі» телефонні розмови з російським очільником. Шольц підкреслив, що часто розмовляє з керівництвом України. Політик зазначив, що безперервно працює з багатьма сторонами, щоб не допустити припинення вогню на російських умовах, щоби переконатися, що Росія розуміє це.

«Перш за все, росія має усвідомити, що ідея продиктованого миру не спрацює і що не можна просто намалювати щось на місцевості фломастером і сказати: це тепер моє», - сказав глава німецького уряду.

Він також згадав свій останній візит до путіна незадовго до нападу росії на Україну.

«Я також був у москві незадовго до початку війни, сидів за цим семиметровим столом і розмовляв з ним», - розповів політик.

За його словами, під час чотиригодинної розмові путін вимагав, щоб «в Україні не було ракет, які загрожують москві», щоби була виключена сама можливість членства України в НАТО. Шольц своєю чергою запропонував угоди з Києвом щодо контролю над озброєннями, які виключали б розміщення ракет, і підкреслив, що членство в НАТО не є реальним «у найближчі 10, 20, 30 років». Також під час тих переговорів йшлося про «певні положення про автономію для окремих східноукраїнських областей».

Підсумовуючи , Щольц підкреслив, що «ніщо не виправдовує цю війну».

Читайте також: Зеленський обговорив із Шольцом ситуацію на полі бою та нові удари рф по цивільних

Також канцлер зізнався, що регулярно отримує поради від своєї попередниці Ангели Меркель. «По-перше, ми знаємо один одного давно і завжди добре працювали разом, хоча ми в різних партіях», — сказав Шольц. Він також додав, що «так відбуватиметься й надалі».

Шольц був віце-канцлером, міністром фінансів в останньому уряді Меркель (2007-2021 рр).

Варто також нагадати, що саме Меркель виступила проти надання Україні перспективи членства в НАТО в 2008 році, в 2015-му вона фактично добилася підписання угоди про тимчасове перемир’я (Мінського протоколу), що заклало основи для «нормандського формату», а наприкінці минулого року стало відомим, що вона блокувала рішення деяких країн НАТО надати Україні зброю для самозахисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-