Україна перемагає росію в інформаційній війні – політолог

Україна перемагає росію в інформаційній війні – політолог

Укрінформ
Україна, безсумнівно, перемагає в інформаційній війні російську федерацію.

Таку думку висловив в інтерв’ю Укрінформу політолог, директор Центру демократичних принципів (Відень) Антон Шеховцов.

"Перемога тут, поза всякими сумнівами, за Україною. Україна перемагає на Заході, до українського наративу та дискурсу довіра є на порядок більшою, ніж до російського", - прокоментував політолог ситуацію з поширенням на Заході українських наративів про російське вторгнення.

На його переконання, велику роль тут зіграв український креативний підхід, "навіть до найбільш драматичних моментів у цій війні": "Це цунамі креативності проявлялося щоразу, коли в Україні відбувався якийсь національний надрив, – і під час Помаранчевої революції, і під час Революції Гідності".

Читайте також: Україна, Литва, Польща та Британія презентують в ООН практики боротьби з дезінформацією

За словами Шеховцова, українці не втрачають стійкості духу, "і це також викликає захоплення та повагу на Заході та є складовою цього успіху України в інформаційній війні".

Крім того, як вважає політолог, важливу роль зіграв особисто Президент України Володимир Зеленський.

"На відміну від путіна за довгим столом у бункері, він зустрічається з людьми, щодня виступає. Зеленський сам по собі зробив революцію у плані того, як треба вести собі очільнику країни, на яку напали. Ніхто ніколи такого ще не робив", - зазначив він.

Читайте також: Українська інформаційна зброя: що це означає

Політолог також вказав на те, що західні партнери "допомогли з підготовкою самої атмосфери, чому Україна права". Надзвичайно важливу річ зробили торік американці, пояснивши всьому світу, що буде відбуватися. І тому після 24 лютого вже не було такої ситуації, як у 2014 році – коли всі думали, що ж там за "зелені чоловічки", анексія чи, може, референдум", - заявив Шеховцов.

За його словами, американці за кілька місяців до вторгнення "просто розказали, що, як і коли буде".

"І тому коли 24 лютого росіяни вторглися, то ні в кого вже не було ніякої двоїстості та суперечності з приводу природи подій. Всі розуміли, що відбувається, адже були попереджені. Це було щось абсолютно нове, такого ніколи раніше було. І американці застосовують цей підхід і далі, наприклад, попередивши про фейкові "референдуми" росії чи про можливу відповідь на застосування ядерної зброї росії", - розповів він.

Читайте також: У ЄС створили новий інформаційний ресурс для боротьби з російською дезінформацією

Також експерт вказав на те, що "у росії просто немає того ресурсу, щоб перемагати в інформаційній війні": "RT та Sputnik мають якийсь вплив, але його недостатньо в нинішній ситуації – коли росія вже займається відвертою фігнею, здійснюючи неприховану агресію".

Коментуючи перемогу України й на полі бою, політолог зазначив, що вона має три важливі складові.

"Перша – це український дух. Моральний дух українців, їх здатність та бажання перемагати, а також віра в себе. І це – найважливіша складова української перемоги. Це – те, чого не бачили західні партнери в Україні достатньо довго, думаючи, що до весни Україна здасться", - заявив він.

Друга складова – "це, власне, підтримка з боку Заходу, зброя та фінанси".

"І третя складова – це російська корупція та як наслідок розкрадання армії та її погане оснащення, а також відсутність морального духу в російській армії. Багатьом російським військовим просто незрозуміло, за що вони мають вмирати. І тому у них просто немає такого бойового духу, який є в українців", - додав Шеховцов.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-