У ВРП нагадали, як повідомити про зникнення або незаконне позбавлення волі в окупації

У ВРП нагадали, як повідомити про зникнення або незаконне позбавлення волі в окупації

Укрінформ
У Вищій раді правосуддя роз’яснили особам, чиї рідні або знайомі незаконно позбавлені волі представниками окупаційних адміністрацій або утримуються в полоні країни-агресора, порядок повідомлення про обставини зникнення або незаконного позбавлення волі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті відомства.

Зокрема зазначається, що в разі затримання особи, позбавлення її волі силовими структурами окупаційних адміністрацій або військовими рф на тимчасово окупованих територіях України, слід звернутися в Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, при Службі безпеки України, з метою фіксації факту та вжиття необхідних заходів щодо їх звільнення.

Читайте також: Деякі звільнені з полону захисники проходять реабілітацію разом із членами родин

У ВРП наголошують, що питання звільнення полонених перебуває у виключній компетенції органів державної влади.

Також повідомляється, що СБУ застерігає від шахрайських схем, коли невідомі особи можуть телефонувати та пропонувати «допомогу» у нібито визволенні родичів з полону. Не слід надавати інформацію про полонених і власні персональні дані неуповноваженим організаціям та особам, а також анонімним джерелам, оскільки це може зашкодити близьким у полоні та ускладнити перебіг переговорного процесу щодо їх звільнення.

Повідомлення про обставини зникнення/незаконного позбавлення волі/полону здійснюється шляхом заповнення гугл-форми за посиланням.

Зазначається, що заповнення форми здійснюється лише один раз, як первинне звернення.

Читайте також: Етична рада розпочала оцінювання кандидатів у ВРП від Президента

Тим громадянам, які звернулися до Об’єднаного центру раніше, повторно заповнювати електронну форму не потрібно – надана інформація наявна та вже опрацьована.

В разі необхідності доповнення, корегування раніше наданої інформації рекомендують звертатись через месенджери Viber, WhatsApp, Telegram на номери телефонів (067) 650-83-32, (098) 087-36-01, підписуючи, кого вона стосується та ким надається.

Як повідомлялося, раніше пресслужба Офісу Генерального прокурора поінформувала, що в Україні наразі вважаються безвісти зниклими з початку повномасштабної війни із рф 248 дітей, 7049 – знайдені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-