До Військової місії ЄС для допомоги ЗСУ треба залучати Молдову та Грузію – експерт

До Військової місії ЄС для допомоги ЗСУ треба залучати Молдову та Грузію – експерт

Укрінформ
Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь вважає, що до Військової тренувальної місії ЄС для допомоги Збройним силам України треба поступово залучати також військовослужбовців Молдови і Грузії.

Таку думку він висловив під час експертного обговорення «Нові оборонні рубежі ЄС: перспективи для України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам треба більше доносити ідею, що все ж таки, якщо ЄС хоче залишати Східне партнерство просто як проєкт з точки зору сусідства, політично він може продовжуватися, але якщо ми говоримо про безпеку та оборону, то треба діяти більш радикально, тобто відділяти Асоційоване тріо, на базі цієї місії реалізовувати конкретні проєкти… Чому б до нової місії ЄС, яка готуватиме українських військових і допомагатиме Україні ставати сильнішою в плані відбиття російської агресії, потроху не підключати Молдову і Грузію?», - зазначив Самусь.

Читайте також: Генштаб показав навчання українських військових у Британії

За його словами, експертне середовище чітко розуміє, що ніякого Східного партнерства з точки зору безпеки і оборони не існує, бо не можна говорити про спільний безпековий знаменник у контексті України, білорусі, Вірменії, Азербайджану, Молдови та Грузії.

На думку Самуся, для членів Асоційованого тріо до набуття ними членства у НАТО або ЄС можна було забезпечити гарантії безпеки на основі «Київського безпекового компакту».

Водночас він зауважив, що, як ми побачили, реальні гарантії – це здатність самої країни хоча б на першому етапі війни відбити агресію.

«Для цього потрібні і збройні сили. А якщо подивитися на Молдову, то там важко говорити про існування збройних сил, які можуть якимось чином протидіяти навіть тому російському контингенту окупаційних сил, який знаходиться в Придністров’ї. На цьому фоні та Місія, яка зараз створюється Європейським Союзом для України, могла б стати центральним дієвим практичним осередком, де можна було б відпрацьовувати нові ідеї і нові практичні заходи», - зазначив директор New Geopolitics Research Network.

Читайте також: Польський генерал очолив місію ЄС з навчання українських військовослужбовців

Як повідомлялося, Рада міністрів ЄС із закордонних справ на засіданні у Люксембурзі 17 жовтня ухвалила формальне рішення про започаткування Військової тренувальної місії ЄС для допомоги Збройним силам України (EUMAM Ukraine).

EUMAM Ukraine діятиме на території кількох європейських держав, її оперативний штаб, який координуватиме діяльність місії на стратегічному рівні, розташовуватиметься у приміщенні Європейської служби зовнішніх дій у Брюсселі. Командуватиме місією віцеадмірал Ерве Бліжон (Франція), який очолює департамент військового планування та виконання в межах ЄСЗД.

Мандат місії розрахований на два роки, передбачений обсяг фінансування 106,7 мільйона євро. EUMAM Ukraine також забезпечить координацію між країнами-членами ЄС у здійсненні заходів з підтримки України на двосторонньому рівні, їх координацію з іншими міжнародними партнерами. Місія буде відкритою для участі третіх країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-