росія поширює фейк про «вбивство» мирних жителів при спробах ЗСУ збити дрони-камікадзе

росія поширює фейк про «вбивство» мирних жителів при спробах ЗСУ збити дрони-камікадзе

Укрінформ
російські загарбники маніпулюють матеріалом журналіста німецького видання Der Spiegel Йорга Ремера для поширення фейку про нібито вбивство Силами оборони України кількох мирних жителів під час спроби збити іранські дрони.

Як передає Укрінформ, про це Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляє в Телеграмі.

Ідеться про матеріал Ремера від 26 жовтня «Як Україна збиває російські безпілотники-камікадзе». У ньому журналіст описує загрозу від іранських дронів, а також методи, за допомогою яких українські військові досить успішно протистоять цим літальним апаратам.

За даними Центру, інформація зі статті Ремера була спотворена фейкотворцями з підконтрольних кремлю каналів і сайтів.

У відповідь на запит фактчекінгового ресурсу StopFake щодо уточнення інформації Ремер сформулював останнє речення своєї статті точніше, завдяки чому стало зрозуміло, що в матеріалі йшлося про смертельні випадки під час збиття безпілотників в інших регіонах світу, а не в Україні.

«Я вражений тим, що уривок з мого матеріалу був використаний як джерело фейкової новини на російських сайтах. Це загальне твердження, у мене немає інформації про травми чи смерті, викликані спробами стріляти по безпілотниках з вогнепальної зброї. Але тепер я сформулював останнє речення трохи точніше та додав уточнення «в інших місцях». Тоді зрозуміло, що ця інформація не стосується України», — зазначив журналіст.

Читайте також: МАГАТЕ перевірить ядерні об’єкти в Україні для спростування фейків рф про «брудну бомбу»

Як повідомляв Укрінформ, за даними Сил охорони та оборони «Південь», російські загарбники створюють «картинку» для засобів масової інформації, щоб звинуватити Збройні сили України в обстрілах цивільних, зокрема у Херсоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-