Єрмак звернувся до світу і запропонував кроки, які можуть вирішити ситуацію з полоненими

Єрмак звернувся до світу і запропонував кроки, які можуть вирішити ситуацію з полоненими

Відео
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак запропонував міжнародній спільноті зробити ряд кроків, які можуть вирішити ситуацію з українськими полоненими.

Про це він сказав у зверненні до учасників Конференції омбудсменів і національних інститутів з прав людини «Битва за права людини. Крим. Україна. Світ», що відбулася на продовження парламентського саміту Кримської платформи, повідомляє Укрінформ.

«Зараз, на дев’ятий місяць повномасштабної війни, я мушу констатувати, що в ХХІ сторіччі знову з’явилися табори смерті. Вони діють у росії і на тій території України, яку вона окупувала. У це важко повірити, це не вкладається у голові, але це факт. У цих таборах українських військовополонених піддають брутальним тортурам, морять голодом, не надають медичної допомоги, а в деяких випадках просто вбивають», - наголосив Єрмак.

Він зазначив, що росія вважає себе спадкоємницею СРСР, а значить, вона є членом Женевських конвенцій від 1949 року, включно з конвенцією, яка стосується поводження з військовополоненими, однак вона порушила всі норми цього документа.

Читайте також: Доступ до заручників кремля: Єрмак закликав створити міжнародні місії омбудсменів

«Представники ООН та Червоного Хреста не мають доступу до українських військовополонених. росія блокує доступ ООН до місця жахливого теракту проти утримуваних у полоні захисників Маріуполя в Оленівці, де російські злочинці в уніформі убили близько 50 наших солдатів. Можливо, вони зробили це для того, щоб приховати інші свої злочини. Аушвіц став символом злочинів нацистів, Оленівка може стати одним із багатьох символів злочинів рашистів», - заявив керівник ОП.

Єрмак наголосив, що російські загарбники зруйнували в Україні десятки населених пунктів, критичну цивільну інфраструктуру, склади з їжею та пальним, медичні та освітні заклади.

«Перед приходом зими росіяни намагаються зруйнувати нашу енергетичну систему. Їхня ціль очевидна – перетворити мільйони людей на біженців або заморозити їх до смерті. Світ дізнався про Бучу через масові поховання убитих і закатованих росіянами цивільних, однак ми бачимо таку ж картину практично в кожному звільненому місті. Для росії кожен громадянин України є ворогом», - констатував він.

Читайте також: Залужний і Єрмак обговорили співпрацю з радником прем’єра Британії

Керівник ОП закликав міжнародну спільноту до солідарності з Україною і запропонував ряд практичних кроків, які, на його думку, можуть сприяти вирішенню ситуації з полоненими. Зокрема, він запропонував прийняти спільну декларацію омбудсменів, яка має засудити злочини проти людяності і геноцид, які росія вчиняє проти українців; направити велику місію у складі омбудсменів з різних країн до контактної лінії, яка перебувала б там доти, доки росія не надасть доступу до ув’язнених бранців; підготувати й опублікувати релевантний звіт зі свідченнями очевидців.

«І це лише кілька інструментів із тих, які у нас є. Якщо ми спільно не приймемо цих кроків, у російських таборах смерті можуть з’явитися крематорії», - наголосив Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, в Організації Об'єднаних Націй закликали росію надати доступ Міжнародному комітету Червоного Хреста до всіх військових, що перебувають у російському полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-