Україна в ООН закликає негайно розслідувати постачання іранських дронів до рф

Україна в ООН закликає негайно розслідувати постачання іранських дронів до рф

Укрінформ
Заступниця постпреда України при ООН Христина Гайовишин на засіданні Ради Безпеки заявила, що розслідування стосовно постачання росії іранських дронів має розпочатися негайно.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Гайовишин закликала "всі держави розглянути будь-які можливі кроки з метою припинення поставок з Ірану таких БПЛА, ракет або звичайних озброєнь, які можуть бути використані в російській агресивній війні проти України".

Дипломат нагадала, що 14 жовтня Україна офіційно звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням розпочати відповідне незалежне розслідування. "У нашому листі ми звернули увагу на тривожну ситуацію, що склалася навколо передачі Іраном росії БПЛА серії Mohajer і Shahed, зокрема, наприкінці серпня 2022 року", - зазначила заступниця постпреда.

Читайте також: Іранські дрони: Більшість Радбезу підтримує розслідування під егідою ООН

За її словами, Україна поінформувала Радбез про використання росією іранських безпілотників далекого радіусу дії для атак на цивільне населення осіб та об'єкти інфраструктури. "Це є кричущим порушенням Спільного всеосяжного плану дій, підписаного Китаєм, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Сполученими Штатами, Європейським Союзом і самою росією, а потім ухваленого резолюцією РБ ООН 2231 від 2015 року", - додала Гайовишин.

Вона зазначила, що свідоме зловживання положеннями Статуту ООН для перешкоджання розслідуванню є "очевидною спробою тиску на секретаріат з метою уникнення власної відповідальності".

Читайте також: Штати в ООН: росія залякує, прагнучи уникнути покарання за порушення резолюції Радбезу

Як повідомлялося, засідання Радбезу було ініційоване росією у відповідь на листи, надіслані до РБ Францією, Німеччиною, Великою Британією та США, у яких зазначається, що передача Іраном дронів до рф суперечить резолюції 2231. росія стверджує, що керівництво ООН не вповноважене надсилати експертів для інспекції на заклик членів організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-