Зеленський: росіяни замінували Каховську ГЕС, потрібна міжнародна спостережна місія

Зеленський: росіяни замінували Каховську ГЕС, потрібна міжнародна спостережна місія

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники замінували Каховську ГЕС і готують теракт, та закликав направити на гідроелектростанцію міжнародну спостережну місію.

Про це він заявив у зверненні до Європейської Ради, повідомляє Укрінформ.

"росія свідомо створює підґрунтя для масштабної катастрофи на півдні України. Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції", - сказав глава держави.

Президент пояснив, що Каховська ГЕС - це один з великих енергообʼєктів, дамба якої утримує обсяг близько 18 млн кубічних метрів води, і якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном, сотні тисяч людей можуть постраждати.

Також, за його словами, може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України.

Зеленський наголосив, що цей російський теракт також може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження, адже вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища.

Крім того, він зауважив, що навіть робота каналу, який побудований для постачання води в Крим, і яким періодично нібито "переймаються" у москві, буде повністю зруйнована.

"За нашою інформацією, росія вже підготувала все, щоб здійснити цей теракт. Українських працівників викинули з Каховської станції – там тільки російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію. Треба негайно діяти, щоб Росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу. Потрібна міжнародна спостережна місія на Каховську ГЕС. Потрібно повернути туди український персонал і забезпечити негайне й професійне розмінування агрегатів і дамби", - підкреслив Президент.

Глава держави додав, що росія робить це, щоб влаштувати чергову операцію під "фальшивим" прапором – здійснити теракт і звинуватити в цьому Україну.

Водночас він нагадав, що територію ГЕС контролюють російські загарбники, які самі ні перед чим не зупиняться, але яких ще можна зупинити.

В іншому випадку, як зазначив Зеленський, руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть "історичною катастрофою".

Читайте також: Підрив росіянами Каховської ГЕС унеможливить постачання води до Криму на роки – Данілов

Як повідомляв Укрінформ, президент Енергоатому Петро Котін заявив, що російські загарбники намагаються перехопити контроль над технічною експлуатацією ЗАЕС та створили фейковий орган, що діє у складі росатому. Зокрема, загарбники заявили, що будь-які технічні дії на ЗАЕС потрібно погоджувати з ними.

Котін пояснив, це означатиме, що Україна не зможе виконати запуск енергоблоку. Водночас, за його словами, не можна допустити, аби температура в приміщеннях ЗАЕС впала до 0 градусів. Єдиним джерелом тепла, яке може підтримувати потрібну температуру на ЗАЕС є пара від експлуатації енергоблоків. Її можна отримати тільки при робочому стані хоча б одного енергоблоку. Якщо буде відключення від української енергосистеми, станція перейде на дизель-генератори, і тоді все залежатиме від кількості пального для цих генераторів.

А у випадку зупинки дизель-генераторів, матимемо Фокусимський сценарій, сказав Котін.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-