російська зброя й далі залежить від імпортних комплектувальних - Bloomberg

російська зброя й далі залежить від імпортних комплектувальних - Bloomberg

Укрінформ
У рф внутрішня перевірка показала, що російське озброєння продовжує залежати від імпорту компонентів, а спроби позбутися цієї залежності виявилися провальними.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

У 2019 році рф запровадила програму скорочення залежності від західних комплектувальних до 2025 року. Проте вона не виконується.

Програма імпортозаміщення була створена 2014 року після першого вторгнення росії в Україну й деталізована 2019-го. Водночас 20-сторінковий аудит, проведений генеральною прокуратурою рф ще у квітні 2021 року, який охоплює 177 058 компонентів, що використовуються у 278 видах військової техніки, виявив провал програми. Тільки у 2020 році москва сподівалася на заміщення 18 047 компонентів, що охоплюють 43 типи військової техніки, але спромоглася здійснити лише 3148 замін у п'яти позиціях.

Читайте також: Кулеба закликав західні компанії піти з рф після роздачі повісток у компанії Schlumberger

Європейські посадовці зазначають, що російську техніку та збройні сили рф загалом очікує подальша деградація. Деякі з найсучасніших російських озброєнь цілковито залежать від іноземних компонентів, такі як крилаті ракети, бомбардувальники ТУ-22, підводні човни, система протиповітряної оборони «Нудоль», зенітні радари.

Так, щодо системи протиракетної оборони 14Ц033 «Нудоль» ставилося завдання здійснити 1548 замін, але воно виконано лише на 0,3%.

Так само не виконуються плани щодо заміщення компонентів для радіолокаційних систем «Небо-СВУ» 1Л119 та «Небо-УМ» 55Ж6УМ, комплексу радіолокаційного приглушення ГТ-01 «Мурманськ-БН», атомних підводних човнів класу «Ясень» та застарілих підводних човнів 971М класу «Акула», бомбардувальників Ту-22М3 і винищувачів Су-34, літаків Іл-96, декількох типів ракет, включаючи керовану зенітну ракету 9М96, фрегатів класу 22350, зенітних ракетних комплексів «Бук-М3», бойових вертольотів Ка-52К, безпілотників «Форпост» тощо.

Читайте також: Іран погодився надати росії балістичні ракети – WP

Аудит показав, що майже 100 контрактів, укладених з російськими науково-дослідними інститутами на розробку вітчизняних комплектувальних від моменту анексії Криму, були зірвані.

За словами американських та європейських посадовців, брак сучасних озброєнь змушує росію покладатися на зброю ще радянських часів, яка є менш точною і надійною. Відповідно Кремль буде не в змозі продовжувати такі масовані атаки на українську інфраструктуру, які він здійснював останнього тижня, незважаючи на погрози путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-