Румунія долучилася до слідчої групи з розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Румунія долучилася до слідчої групи з розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Укрінформ
Румунія стала сьомим членом Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT).

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

Як зазначається, угоду про приєднання до JIT підписали генеральний прокурор Андрій Костін, генпрокурор Румунії Габріела Скутеа та члени групи під час координаційного засідання Євроюсту у Гаазі.

«Юридичний фронт стає сильнішим. Приєднання Румунії свідчить про те, що все більше держав і людей об'єднуються в боротьбі за справедливість. Ми повинні перемогти ворога не тільки на полі бою, а й у судах», - цитує пресслужба Костіна.

У свою чергу Габріела Скутеа наголосила, що Румунія вже почала власне розслідування. Вона також закликала українців, які знайшли в Румунії притулок від війни, надавати свідчення щодо воєнних злочинів.

Костін поінформував, що експертні групи з Литви та Польщі та Словаччини активно працюють в Україні в рамках JIT на деокупованих територіях. Задіяні мобільні слідчо-оперативні групи. Французька слідчо-криміналістична група працює на Харківщині. Продовжується активна співпраця з командою Прокурора МКС, допомогу надає низка державних і неурядових організацій.

Читайте також: Міжнародний кримінальний суд долучився до розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Як повідомлялося, Спільну слідчу групу утворили Польща, Литва та Україна 25 березня 2022 року, згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. Також учасниками групи є Євроюст та вперше в своїй історії - Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Метою JIT є сприяння розслідуванню та судовому переслідуванню винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів. Серед іншого, країни - учасниці ведуть роботу з українськими громадянами - потерпілими та свідками, які перебувають на їх території.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-