Якщо хтось хоче «зберегти обличчя рф», то нехай віддає свою територію, а не України – Дуда

Якщо хтось хоче «зберегти обличчя рф», то нехай віддає свою територію, а не України – Дуда

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що після численних воєнних злочинів росії проти України ніхто у світі більше не намагатиметься “зберегти обличчя росії”.

Про це він сказав під час пресконференції лідерів Вишеградської групи у вівторок у Братиславі, передає кореспондент Укрінформу.

“Я сподіваюся, що вже ніхто в світі не виступатиме з ініціативами на кшталт “росія має зберегти обличчя в цьому конфлікті”, тобто що вона повинна мати якісь територіальні здобутки. Якщо хтось, президент якоїсь країни, хоче гарантувати росії якісь територіальні надбання, то нехай віддасть частину своєї країни, а не торгує територією України”, - наголосив польський лідер.

Він підкреслив, що Україна захищається від атак агресора, має право боронити свою територіальну цілісність і самотужки визначати, коли має наступити мир.

Читайте також: У МЗС відповіли на заяви лаврова: Режим путіна втратив шанс на переговори

“З погляду Польщі, а також, я думаю, з погляду більшості міжнародної спільноти, мирний договір буде укладено тоді, коли росія залишить визнану у світі територію України, тобто коли Україна відновить повний контроль над своїми міжнародно визнаними кордонами. Це основа безпеки та дотримання міжнародного права”,- наголосив президент РП.

Дуда повідомив, що напередодні під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом переказав прохання Президента України Володимира Зеленського скликати позачергове засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав і урядів. За його словами, така зустріч може відбутися наступного тижня. Президент РП зазначив, що обговорив із Столтенбергом учорашню ракетну атаку росії проти України. Він наголосив, що позиція очільника НАТО в цьому питанні однозначна: Україна потребує підтримки, а росія має повністю залишити загарбані території.

Як повідомлялося, 12-13 жовтня у Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також зустріч Контактної групи щодо України під егідою США.

Читайте також: Зеленська закликала світ не боятися зайняти правильний бік у війні проти України

Урядовці НАТО оцінять сучасний стан спроможностей Альянсу з оборони та стримування, заходи щодо захисту критичної інфраструктури з урахуванням саботажу на трубопроводах «Північного потоку» та розглянуть шляхи продовження і посилення військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії.

Уранці 10 жовтня росія завдала ракетних ударів по Києву, Хмельницькому, Львову, Житомиру, Дніпру та інших містах. Загалом по території України було випущено 84 ракети, 43 з них збиті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-