ЗСУ відбили атаки російських військ біля 13 населених пунктів

ЗСУ відбили атаки російських військ біля 13 населених пунктів

Дані Генштабу
Укрінформ
Підрозділи Сил оборони України протягом доби відбили атаки російських військ у районах 13 населених пунктів, зокрема Виїмки, Бахмутського, Красної Гори, Бахмута, Майорська, Андріївки, Первомайського, Веселого, Кам’янки, Побєди, Невельського, Новомихайлівки й Тернових Подів.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

За даними Генштабу, російські війська намагаються втримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони України на окремих напрямках та водночас ведуть наступальні дії на Бахмутському й Авдіївському напрямках.

Загарбники обстрілюють позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, здійснюють інженерне облаштування оборонних рубежів і позицій на окремих напрямках та ведуть повітряну розвідку. Водночас вони продовжують завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів.

Загроза авіаційних та ракетних ударів з боку російських військ залишається на всій території України. Протягом доби загарбники двічі проводили обстріли ракетами і п'ять разів — з авіації, також здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Внаслідок цього постраждали об’єкти і населення понад 10 населених пунктів, зокрема Рідкодуба, Гуляйпільського, Новоандріївки, Запоріжжя, Миколаєва і Славгорода.

Встановлено, що для ударів по Запоріжжю та Миколаєву російські війська використали чотири безпілотні літальні апарати іранського виробництва Shahed-136.

На Волинському та Поліському напрямках, за інформацією Генштабу, обстановка суттєвих змін не зазнала. На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли.

Зокрема, на Сіверському напрямку загарбники били з мінометів та ствольної артилерії по районах Сеньківки і Ясної Поляни в Чернігівській області, а також Середина-Буди, Фотовижа, Бояро-Лежачів, Рижівки, Голишівського, Кияниці, Миропілля, Мезенівки та Славгорода в Сумській області.

На Слобожанському напрямку російські війська завдавали ударів з танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії по районах Басового, Глибокого, Високої Яруги, Красного, Стрілечої, Стариці, Гатища, Вовчанська, Волохівки та Дворічної.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював з мінометів, ствольної й реактивної артилерії райони Тернів, Райгородка, Спірного, Білогорівки, Верхньокам’янського, Серебрянки, Григорівки, Торського, Іванівки та Греківки.

За інформацією Генштабу, на Бахмутському напрямку російські війська обстрілювали райони Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмута, Бахмутського, Іванграда, Опитного, Майорська, Виїмки, Роздолівки, Веселого, Зайцевого й Одрадівки.

На Авдіївському напрямку ворог завдав вогневого ураження по районах Авдіївки, Кам’янки, Новобахмутівки, Мар’їнки, Красногорівки, Водяного, Первомайського та Новомихайлівки.

Повідомляється, що на Новопавлівському й Запорізькому напрямках внаслідок обстрілів постраждала інфраструктура в районах Новоукраїнки, Павлівки, Нескучного, Червоного, Гуляйполя та Новополя.

Читайте також: В Україні діє близько 120 ворожих батальйонно-тактичних груп - Наєв

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу з боку російських військ зазнали райони понад 20 населених пунктів, розташованих неподалік лінії зіткнення.

За даними Генштабу, на тимчасово окупованій території Донецької області так звана "влада" продовжує чинити тиск на громадян. В окремих районах Горлівки представники “силових структур” залякують місцевих жителів, які на псевдореферендумі не підтримали "приєднання" регіону до рф. Також загарбники продовжують шукати чоловіків, які уникають мобілізації, а виявивши - затримують і примусово направляють до підрозділів 1-го армійського корпусу.

Водночас матеріальне забезпечення мобілізаційних заходів, які проводяться військовим керівництвом росії, має суттєві проблеми, констатують у Генштабі ЗСУ. Зокрема, на початку жовтня з восьми тисяч мобілізованих, які перебувають на базі Новосибірського вищого командного училища, забезпечені військовою формою не більше половини. Причому особовому складу видають лише польову форму та взуття, решту ж екіпірування необхідно купувати за власний кошт або спробувати отримати від органів місцевої влади як гуманітарну допомогу. Залишається проблемою і забезпечення мобілізованих шоломами й бронежилетами.

Тим часом російські загарбники зазнають втрат на півдні України. Зокрема, у районі Каховки Херсонської області, за даними Генштабу, підтверджено знищення живої сили й військової техніки, серед яких засоби протиповітряної оборони.

Унаслідок ефективного вогневого ураження району зосередження ворога поблизу населеного пункту Борозенське 5 жовтня російські війська втратили до 10 осіб загиблими та близько 20 пораненими.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по позиціях загарбників 11 ударів. Підтверджене ураження восьми місць зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів ворога. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили два безпілотники та стільки ж гелікоптерів противника.

Читайте також: росії для спроби повторного наступу на Київ знадобилось би 2-3 місяці – Наєв

Ракетні війська і артилерія ЗСУ за добу уразили один район зосередження живої сили, озброєння й військової техніки, понтонну переправу та комплекс радіоелектронної боротьби.

Як повідомляв Укрінформ, захисники України з 24 лютого по 7 жовтня ліквідували близько 61 тисячі 680 російських загарбників, знищили 2466 танків, 5093 бойових броньованих машин та іншу техніку ворога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-