Лубінець: Ми завжди надаємо запити рф про великі обміни

Лубінець: Ми завжди надаємо запити рф про великі обміни

Укрінформ
Україна завжди надає запити до російської сторони про великі обміни громадян, але росія в одноосібному порядку приймає рішення, кого нашій державі віддавати, а кого - ні.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

“Проблема в тому, що рф у одноосібному порядку приймає рішення, кого віддавати, кого - ні. Когось росія викреслює без пояснення, когось залишає. Тому ми завжди просимо про дуже великі обміни. На щастя, бачимо, що вони відбуваються, але, на жаль, ми бачимо, що вони не настільки великі, як би нам хотілося”, - сказав він.

Читайте також: План допомоги звільненим із полону рф уже готовий і працює - Лубінець

Український омбудсман запевнив, що влада робить усе, щоб були великі обміни всіх на всіх.

“Ми давно пропонуємо вийти на формат “всіх на всіх”, і нам здається, що це має влаштовувати і рф. На жаль, ми поки бачимо, що це не так. Але над цим продовжуємо працювати”, - поінформував чиновник.

Український омбудсман зазначив, що основним завданням перед усіма, хто займається цим процесом, хто входить у Координаційний штаб із поводження з військовополоненими, стоїть повернення усіх - як військовополонених, так і цивільних - заручників, яких незаконно тримає рф.

Читайте також: Лубінець: У спілкуванні з москальковою головна проблема – відсутність результату

“Ми тут не вживаємо слово “обмін” (щодо цивільних громадян — ред.), але повертаємо їх усіма можливими й неможливими способами. Нещодавно були повернуті й цивільні особи, і вони обов'язково будуть (повернуті надалі — ред.). Ми будемо їх повертати”, - запевнив зі свого боку представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

За словами представника ГУР МОУ, в України, окрім цивільних, яких захопили росіяни після 24 лютого, є й ті, кого вона взяла у полон у попередніх до цього роках — 2014, 2015, 2016 тощо, і ці окремі історії, на думку Юсова, дуже драматичні.

Читайте також: Україна наполягає на покращенні умов тримання наших полонених - ГУР

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути із російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-