Столтенберг: Якщо НАТО не реагуватиме на війну в Україні, ми підірвемо власну безпеку

Столтенберг: Якщо НАТО не реагуватиме на війну в Україні, ми підірвемо власну безпеку

Укрінформ
Якщо НАТО не реагуватиме на російську агресію в Україні, Альянс тим самим підірве власну безпеку.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі із політичною групою Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів в Європейському Парламенті заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми поділяємо спільне сусідство, а також спільні загрози та виклики. Те, що ми бачимо в Україні, яка є сусідом як для НАТО, так і для ЄС, має значення для всіх нас. Я нещодавно говорив з президентом Зеленським, і я ще раз сказав йому, що союзники по НАТО, Європа, Північна Америка, наші партнери – ми стоїмо поряд у солідарності з ним. Ми захоплюємося мужністю народу України та її Збройних Сил, яку вони демонструють», - сказав Єнс Столтенберг.

Читайте також: НАТО докладає зусиль, аби напад росії на Україну не переріс у війну в Європі - Столтенберг

Він зауважив: те, що зараз відбувається в Україні – це жорстока агресивна війна з боку росії, це грубе порушення міжнародного права, це абсолютно безпідставне вторгнення росії на територію країни-сусіда.

«Я говорю це ще раз, тому що важливо розуміти – якщо ми не будемо реагувати на цю жорстоку війну, - тоді ми підірвемо не лише безпеку України, але також нашу власну безпеку. Тоді президент путін та інші тоталітарні лідери дійдуть висновку, що використанням військової сили та шляхом порушення міжнародного права вони можуть отримати все, чого хочуть. Це було б погано для України, але це також було б погано і для нас. Саме тому ми нарощуємо спільну допомогу Україні протягом цих місяців», - наголосив Генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що НАТО і ЄС послідовно йдуть шляхом зближення, що є не дивним, оскільки вони мають багато спільних членів.

Читайте також: Столтенберг застеріг росію від «ядерної» риторики: Таку війну неможливо виграти

«Коли Фінляндія приєднається до НАТО, 96 відсотків людей, що проживають в Європейському Союзі, в європейських країнах, будуть знаходитися під захистом НАТО. Тож ми дійсно маємо багато спільного», - додав Єнс Столтенберг.

Як вже повідомляв Укрінформ, після початку військового вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, ЄС, НАТО та окремі союзники по Альянсу почали надавати Україні ефективну військову, фінансову та гуманітарну допомогу. При цьому країни-союзниці надали Україні зброю та боєприпаси для реалізації її невід’ємного права на самооборону проти зовнішньої агресії, відповідно до Хартії ООН. ЄС вперше у власній історії виділив 2,6 мільярда євро для закупівлі зброї в інтересах України, - країни, що перебуває у стадії активних бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-